Изберете страница

На 4 октомври 2018 г. в хотел „Арена ди Сердика“ се проведе  Future of Design 2018.  Събитие, което ни запознава с най-новите тенденции и технологии в процеса на проектиране и строителство и е насочено е към архитекти, проектанти, инженери, инвеститори и др., посланието му е да се говори повече за съвместната работа в строителния процес.

Това е една от най-важните теми днес, защото спирачката в дигитализацията на строителството са трудностите в комуникацията между участниците в проектирането и строителството. Инструментите, показани на събитието, бяха насочени към подобряването на този процес, ключова за който е обратната връзка.

Защо има проблем? Според проучване на McKinsey Global Institute, през 2012 г. разликата между нивото на дигитализация в производството и строителството е 1.7 пъти в полза на първото. Това изоставане води до загуба на клиенти на строителния сектор, увеличено текучество на кадри и нужда от подобрение на комуникацията. През юли тази година европейската строителна индустрия съставя Манифест за дигитализацията с три основни точки. Според него Европейският съюз трябва да разработи политика за дигиталното строителство, има нужда от регулаторна рамка относно информацията и личните данни и новият европейски бюджет трябва да обърне внимание на дигиталните умения, проучванията и внедряването на информационна инфраструктура.

Предизвикателства в процеса са нарастващия обем на данни и затрудненото споделяне. Решението на това е BIM (Building Information Modelling), защото тази технология свързва специалистите, осигурява прозрачност, освобождава информацията и улеснява обмена на данни. Чрез нея може и трябва да се търси връзка и с изпълнението на обекта.

Изпълнителният директор на водещата американска компания Vectorworks, Inc. – д-р. Биплап Саркар, представи последните тенденции при развитието на съвременните дизайн и BIM софтуерни решения. Той представи няколко съвременни тенденции в дизайна – „умни“ градове, екологични жилища и строителни операции.

Любопитна част за гостите бяха няколкото станции, на които организаторите демонстрираха нови решения в строителните технологии. Това бяха решения за представяне на проекти пред клиенти чрез виртуална и добавена реалност, както и облачни и мобилни технологии. Демонстрирани бяха и BIM процеси с Vectorworks като нагледен пример за ползите при съвместната работа и споделянето на детайлна информация между различните специалисти в дизайна, строежа и управлението на сградата. Представени бяха и специализираните решения на софтуера за ландшафтни архитекти, както и за проектирането на сцени и събития за развлекателната индустрия. Гостите имаха възможност да се запознаят и с Bluebeam Revu – софтуер, който дава нови възможности за работа с обогатени PDF файлове, с които се обменят проектни данни по-бързо, лесно и надеждно.

Събитието се проведе в хотел Арена ди Сердика сред останките от римския амфитеатър на античния град, датиращи от III-IV век.

Източник: stroiinfo.com