Изберете страница
Инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС и инж. Орлин Илиев, съучредител и член на асоциацията дадоха интервю пред Bloomberg Tv Bulgaria, във връзка с все по-актуалната тема за изграждането на зелените покриви.

Според инж. Николов зелените покриви имат много ползи за градовете освен естетическия си вид: „При проливен дъжд един озеленен покрив може да акумулира сериозно количество вода, което да разтовари канализационната система и да възпрепятства наводненията по улиците. Растителността по сградите поема и праха, който е съществен фактор за замърсяването на въздуха в градовете“.

В края на месец юни БАИС внесе становище относно промени в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община, с които да се насърчи реализацията на зелени покриви в София. Сред тях са: отпадане на ограничението за покривно и вертикално озеленяване извън централните зони (зони Ц по Общия устройствен план на Столична община), отпадане на условието за височината, на която е разположена терасата (зеления покрив), както и намаляване на дълбочините (дебелината) на коренообитаемия пласт.

Инж. Орлин Илиев, който се включи дистанционно от Брюксел, сподели че там от няколко години има задължение за оформяне на зелено покривно пространство при всеки жилищен и офисен проект, било то държавен или частен, с плосък покрив над 100 кв. м. Освен това всяка нова сграда трябва да е с почти нулево потребление на енергия, както и да има фотоволтаици на покрива.

Инж.Илиев, автор на първото в България „Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви“, наблегна че най-важното за един зелен покрив е правилната направа на хидроизолация и постоянната й защита по време на цялото изпълнение.

 

Цялото интервю може да изгледате тук.

 

Източник: БАИС