Изберете страница
С разтопена лава може да се изгради нов град само за няколко седмици?

Наричайки лавата „строителния материал на Земята“, исландският архитект Арнхилдур Палмадотир представи нестандартна идея на фестивал в Рейкявик. Идея за използването на лава като строителен материал.

Проучвайки отвъд съществуващите системи, за да тласне архитектурата към реални решения за изменението на климата, като същевременно се свързва с науката и технологиите, SAP архитектурната фирма на Палмадотир инвестира години в проучване на строителни конструкции, използвайки геоложките слоеве, и това ги отвежда до идеята за използването на разтопена лава.

„Лавата тече неконтролируемо към повърхността, оформяйки природата, която познаваме и обичаме“, каза арх. Палмадотир.

Земята непрекъснато произвежда свой собствен строителен материал, казва още архитектът. И допълва, че скорошно изригване във Fagradalsfjall (вулкан край Рейкявик, бел. ред) е произвел достатъчно лава, за да достави строителен материал за изграждането на нов град само за няколко седмици. Арх. Палмадотир признава, че това може да е донякъде наивен опит за формиране на нова строителна система, но все пак иска да прокара концепцията напред. И си поставя за цел тази концепция да стане възможна.

Разбирайки, че „впрягането на силата на вулканите не е лесна задача“, Палмадотир допълни още още, че охладената лава се оказва достатъчно силна, за да действа като структурна система. Такава, която е способна да служи като основа и стени за сгради. И въпреки че достигането до тази лава може да се окаже малко по-трудно, нейният екип вече е проучил някои възможности. Към момента се е спрял на три потенциални начина, по които лавата има практическа употреба в бъдеще.

 

Източник: 1kam1.com