Изберете страница

Акценти на броя:

Брой №58 на Информационния бюлетин на БАИС представя:

Тема на броя:
100-процентовото финансиране на сградното обновяване: подарък за 1000 сгради, подигравка с 65 000

Четете още:
Становище на БАИС по “Проект на Наредба за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите”
Устойчиви заедно 2: система за фасадна топлоизолация с каменна вата
Баумит мобилно приложение за добавена реалност
Saint-Gobain обяви победителите в 16-то издание на международния студентски конкурс “Multi Comfort”
Реновация на фокус – Покривът
Стартира платформата expert.ytong.bg
Енергийно-ефективно обновяване на скатен покривВ рубриката „Глобален поглед“ ще откриете:
Дом на фермери-овцевъди и топлоизолиран с…вълна

Акценти в секция „Новини от сектора в България“:
Енергийното обновяване на сградния фонд трябва да бъде устойчив строителен процес
Производството на топлоизолации не спря и в най-тежката фаза на пандемията

Тези и още новини от строителния бранш в България и Европа

100-процентовото финансиране на сградното обновяване: подарък за 1000 сгради, подигравка с 65 000

Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) заедно с други неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти предлагат промени по проект 9а „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новини от БАИС

Становище на БАИС по „Проект на Наредба за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите“

„Българска асоциация за изолации в строителство“ (БАИС) се включи в обществено обсъждане на проект на МРРБ за изменение на Наредба №5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, като внесе становище по проекта.

Новини от членове на БАИС

Устойчиви заедно 2: Система за фасадна топлоизолация с каменна вата

Поради големия интерес и големия брой желаещи да ползват експертното съдействие на инструкторите от немската група Кнауф и да „облекат“ дома си с фасадна изолация с каменна вата, обявяваме за втора поредна година кампания за полагане на Система за фасадна топлоизолация с каменна вата на Кнауф България и Кнауф Инсулейшън.

Баумит мобилно приложение за добавена реалност

Баумит разработи мобилно приложение за добавена реалност, което да подпомогне проектанти и изпълнители в ежедневната им работа. Приложението работи в две насоки: визуализация на креативни структури по фасадата и разглеждане на архитектурни детайли в 3D.

Saint-Gobain обяви победителите в 16-то издание на международния студентски конкурс „Multi Comfort“

Saint-Gobain присъди наградите за 16-то издание на международния студентски конкурс „Multi Comfort“. Повече от 200 университета от 38 държави взеха участие в състезанието.

Реновация на фокус – Покривът

Какво се крие под покрива? Това е един от въпросите, които трябва да си зададем преди да започнем реновацията на дома си. Продуктите за изолация на покриви от ROCKWOOL са част от отговора.

Стартира платформата expert.ytong.bg

‘‘Ксела България‘‘ вече има онлайн платформа за консултации по технически, логистични и търговски въпроси. Само с три лесни стъпки, всеки желаещ потребител на електронни услуги може да запази час за среща с експерт от ‘‘КСЕЛА‘‘ и то в удобно за него време.

Енергийно-ефективно обновяване на скатен покрив

Според анализ на енергийните загуби на сградите, около 25% от топлинните загуби в къща преминават през покривната конструкция. За да допринася пълноценно за намаляването на консумацията на енергия една покривна конструкция е необходимо тя да бъде правилно проектирана и добре изолирана.

Глобален поглед – нови продукти, решения и подходи

Дом на фермери-овцевъди е топлоизолиран с… вълна

Ако имаш ферма за овце и трябва да ремонтираш старата фермерска къща, редно е да я направиш енергийно ефективна и модерна, нали? Защо да не я топлоизолираш с това, което топли овцете дори в най-големия студ – собствената им вълна?

Новини от сектора в България

Енергийното обновяване на сградния фонд трябва да бъде устойчив строителен процес

Енергийното обновяване на сградния фонд в България вече няма да бъде само лепене на стиропор, а устойчив строителен процес, насочен за постигане както на европейските цели в областта на екологията и икономиката, така и на по-добри условия на живот на гражданите. 

Производството на топлоизолации не спря и в най-тежката фаза на пандемията

Новите тенденции при топлоизолациите са свързани с подобряване на рециклируемостта в съответствие със зелените цели и амбиции на Европейския съюз. Най-разпространените топлоизолационни плочи се правят от екструдиран полистирен (XPS) и експандиран полистирен (EPS). 

Рубрика „Зелени къщи“

Кратка история на „цъфналите“ сгради – от Вавилонските градини до зелените фасади днес

Бумът на архитектурните проекти на сгради с фасади, „облечени“ в зеленина и богата растителност, не е просто модерна тенденция. Напротив, вертикалните градини и зелената архитектура съществуват от хилядолетия. Доказателство за това дори можем да открием в проекта на Вавилонските градини. 

Зелено строителство или холистични концепции за устойчива архитектура в САЩ

Първоначално стратегиите за устойчивост в строителната индустрия преследваха единствено целта за намаляване на екологичния отпечатък на сградите. Междувременно обаче се извърши преосмисляне. При сертификатите и програмите вече става въпрос и за връщане на продуктите обратно към природата.