Изберете страница

Акценти на броя:

Брой №56 на Информационния бюлетин на БАИС представя:
Тема на броя:
До края на 2024 г. ще бъде удължен срокът за изготвяне на технически паспорти

Четете още:
Общо отчетно-изборно събрание на БАИС ще се състои през юни 2021 г.
Окачени тавани от Siniat
IKO Summa – нови хидроизолационни мембрани, изградени от модифициран с PolyOlefin Elastomer (РОЕ) битум
Йонит – водопад от йони
Най-доброто решение за индустриалните сгради – сандвич панели
Кои са факторите, които определят звукоизолацията на едно помещение
Защо да изберем минерална вата за топлоизолация на фасадата

В рубриката „Глобален поглед“ ще откриете:
Приложение на бамбука като строителен материал
3D глинен дом обединява новите технологии с древни материали

Акценти в секция „Новини от сектора в България“
Форум “ИНВЕСТИЦИИ В УСТОЙЧИВА ЕНЕРГИЯ”
Нови дати на Архитектурно-строителна седмица 2021
Успешно завърши сезон 5.2 на Академия лидерите

Тези и още новини от строителния бранш в България и Европа

До края на 2024 г. ще бъде удължен срокът за изготвяне на технически паспорти

До 31.12.2024 г. се удължава срокът за изготвяне на технически паспорти на съществуващите строежи. Това предвижда проект за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Новини от БАИС

Общо отчетно-изборно събрание на БАИС ще се състои през юни 2021 г.

Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) ще проведе Общо годишно отчетно-изборно събрание на 03.06.2021 г. от 14.00 ч. в Заседателната зала на Строителен факултет №311 на УАСГ, с адрес: град София, бул. Христо Смирненски 1, корпус Б, етаж 3.

Новини от членове на БАИС

Окачени тавани от Siniat

Наблюдавано в световен мащаб, най-широко използваният продукт при изграждането и реконструкцията на тавани днес е гипсокартонът. Плоскостите гипсокартон се инсталират по различни причини, но в допълнение към естетическата стойност на пространството, практичността и безопасността се открояват като основни аргументи.

IKO Summa – нови хидроизолационни мембрани, изградени от модифициран с PolyOlefin Elastomer (POE) битум

IKO Summa е първата от ново поколение битумни хидроизолационни мембрани, които позволяват на професионалистите да постигнат изключително висококачествен краен резултат. Иновативният продукт ще представи на Архитектурно-строителна седмица 2021 фирма ARMORMAT в зала 3, щанд А3.

Йонит – водопад от йони

През последните години марка Баумит отдава все по-голямо значение на здравословния начин на живот и връзката на здравословното обитаване с подходящ подбор на строителни продукти. Днес искаме да Ви представим два други иновативни продукта, които отново се грижат за нашето здраве.

Най-доброто решение за индустриалните сгради – сандвич панели

Системите сандвич панели са сред най-добрите продукти за строителство в сектора като предлагат многобройни предимства по отношение на топлоизолация, енергийна ефекттивност, естетически и дизайнерски характеристики и много други. 

Кои са факторите, които определят звукоизолацията на едно помещение

Независимо дали искаме да спим на спокойно в спалнята си, или да работим в тиха среда в офиса, или да ограничим шума от дискотеката, ние трябва да осигурим добра звукоизолация на помещението, което обитаваме. За да реализираме това е важно да разберем как работи звукоизолацията и кои са факторите, които я определят.

Защо да изберем минерална вата за топлоизолация на фасадата

Ефективната топлоизолация се постига чрез системни решения и качествени продукти, гарантиращи красиви фасади и дългосрочната експлоатация на сградата. Фасадната изолация може да бъде няколко вида, в зависимост от целта на употреба. Все по-предпочитан вариант са плочите от каменна минерална вата.

Глобален поглед – нови продукти, решения и подходи

Приложение на бамбука като строителен материал

Бамбукът като строителен материал се е използвал още от древността. По традиция се свързва с културите на Централна и Южна Америка, Азия и южната част на Тихия океан. Намира приложение в изграждането на цели домове и сгради. Те са устойчиви на земетресения и могат да оцелеят при силни ветрове и бури. 

3D глинен дом обединява новите технологии с древни материали

Името Casa Covida препраща както към глобалната пандемия, така и към испанската дума за съжителство. Това е експерименталната структура, замислена като къща за двама. Създадена е с 3D принтиране в пустинята на Сан Луис Вали, Колорадо.

Новини от сектора в България

Форум „ИНВЕСТИЦИИ В УСТОЙЧИВА ЕНЕРГИЯ“

Като част от инициативата „Интелигентно финансиране за интелигентни сгради“, Европейската комисия организира серия от „Форуми за инвестиране в устойчива енергия“, за да повиши информираността на публични и частни заинтересовани страни и да стимулира сътрудничеството между тях за разработване на мащабни инвестиционни програми и схеми за финансиране на проекти за енергийна ефективност. 

Нови дати на Архитектурно-строителна седмица 2021

Архитектурно-строителна седмица 2021 променя първоначално обявените дати, информират организаторите. Тазгодишното 21-о издание на изложението ще се проведе с месец по-късно – от 16 до 19 юни 2021 в Интер Експо Център в столицата.

Успешно завърши Сезон 5.2 на Академия Лидерите

На 19.04.2021 г. завърши Сезон 5.2 на Академия Лидерите – симулатор на реална работна среда в сферата на архитектурата и строителството. Двумесечната  програма включва обучение и практика на 20 подбрани участници.

Рубрика „Зелени къщи“

Експериментална сграда ILOW „следва слънцето“, за да пести енергия

Дизайнерското бюро Carlo Ratti Associati (CRA) и Bouygues Immobilier разкриха проекта си за ILOW (произнася се ий-лоу). Това е експериментална устойчива сграда, която поема максимално количество енергия от слънцето благодарение на своята овална форма. По план тя трябва да бъде построена в Париж.