Изберете страница

Акценти на броя:

Брой №36 на Информационния бюлетин на БАИС представя:
Тема на броя:
Още 13 млн. лв. за саниране на жилищни и обществени сгради

Четете още:
Почти нулево-енергийни сгради: Топлоизолация на ограждащите конструкции на съществуващи и нови сгради
Ново в условията на конкурса “Фасада на годината” на БАУМИТ
СУДАЛ представя: течни мембрани и системи за топъл монтаж
Технология FIBRE FORCE – здрави и еластични шпакловъчни разтвори
КСЕЛА България представя на българския пазар SILKA
Най-сигурните битумни керемиди в бранша са тук
Акустичен комфорт
Ефективна топлоизолация и здравословен живот
Топлоизолация на плосък покрив

В рубриката „Глобален поглед“ ще откриете:
Корпус на жилищна сграда, реализиран със сандвич панели
Къщите могат да бъдат изолирани с вода

Акценти в секция „Новини от сектора в България“
Министър Аврамова: 416 учебни заведения се обновяват с пари от Оперативна програма “Региони в растеж”
България е на четвърто място в ЕС по спад на строителната продукция през декември

Тези и още новини от строителния бранш в България и Европа

Още 13 млн. лв. за саниране на жилищни и обществени сгради

Допълнителни близо 13 млн. лв. ще бъдат отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за енергийна ефективност на многофамилни жилищни и обществени сгради в 28-те малки общински центрове в страната, бенефициенти на програмата по мярката „Енергийна ефективност в периферните райони“. Това реши Комитетът за наблюдение на европейската програма, който проведе 13-тото си заседание в Пловдив.

Новини от БАИС

Почти нулево-енергийни сгради: Топлоизолация на ограждащите конструкции на съществуващи и нови сгради

Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) и Център за енергийна ефективност ЕнЕфект организират обучителен семинар на тема: „Почти нулево-енергийни сгради. Топлоизолация на ограждащите конструкции на съществуващи и нови сгради“. Семинарът ще се проведе на 28 март 2019 г. в Център за знания за енергийно-ефективни сгради с ВЕИ в УАСГ, София.

Новини от членове на БАИС

Ново в условията на конкурса „Фасада на годината“ на Баумит

Отсега нататък конкурсът „Фасада на годината“, организиран от Баумит България ЕООД, ще следва ритъма на международния конкурс на Баумит Интернационал „Баумит Life Challenge“, който определя на две години най-красивите европейски фасади. В него всяка държава, в която има фирма „Баумит“ има правото да изпрати за международното състезание до 6 фасади от всяка категория.

Судал представя: течни мембрани и система за топъл монтаж

Новата иновативна серия на компанията е предназначена за запълване на пукнатини и отвори в стени, подове и тавани. Продуктите са лесни за нанасяне върху почти всички видове повърхности.

Технология Fibre Force- здрави и еластични шпакловъчни разтвори

Целенасоченото съчетание от минерални и естествени влакна, използвани в лепилните и армиращите разтвори, подсилва допълнително твърдата циментова решетъчна структура. Когато бъде подложен на различни сътресения при промяната на атмосферните условия, разтворът е по-еластичен и по-неподатлив на топлинни напрежения. Усиленият с влакна армиращ разтвор е дълготраен и издръжлив на силни въздействия.

КСЕЛА България представя на българския пазар SILKA

Silka е една от основните търговски марки на групата XELLA. Това име обединява изключително разнообразна гама от калциево-силикатни продукти, предназначени за изпълнение на стенни конструкции. Те са добре познати и широко използвани в цяла Европа.

Най-сигурните битумни керемиди в бранша са тук

Най-високият клас в битумните керемиди Cambridge Xtreme ще покаже Армормат ЕООД, изключителният представител за България на световния лидер в производството на покривни материали IKO Канада. Гамата от IKO битумни керемиди е най-голямата в света, като тези продукти се доказаха като най-надеждното решение и безспорния избор на професионалистите на пазара, а серията Cambridge Xtreme се отличава с изключителни качества.

Акустичен комфорт

Акустичен комфорт е усещането за здравословен и благоприятен микроклимат на обитателите на дадена сграда по отношение на акустичната среда (шумен транспорт, домакинско оборудване, дейности, съседи). Предоставянето на акустичен комфорт се състои в минимизиране на натрапчивия шум и поддържане на удовлетвореност сред обитателите на дома и работното пространство.

Ефективна топлоизолация и здравословен живот

За да се постигне здравословно обитаване от съществено значение е направата на оптимална фасадна топлоизолация. Колкото по-добре е подбрана изолацията, толкова по-осезаемо ще чувствате комфорта в помещенията. От една страна с цялостната топлоизолационна система намаляваме разходите за енергия, от друга – подобряваме качеството на живот.

Топлоизолация на плосък покрив

Обърнатият покрив е вид плосък покрив, при който, за разлика от класическия топъл покрив, топлоизолацията се полага върху хидроизолацията. Такава конструкция става възможна едва с разработването на топлоизолационни материали с максимално затворена клетъчна структура, които на практика не поемат вода.

Глобален поглед – нови продукти, решения и подходи

Корпус на жилищна сграда, реализиран със сандвич панели

Благодарение на високите си изолационни качества полиуретанът се счита за един от най-висококачествените изолационни материали, който има много предимства. Едно от тях е, че благодарение на идеалния му изолиращ ефект, материалът позволява създаване на много тънки структури с малка дебелина на изолацията, а така съответно се осигурява повече жизнено пространство.

Къщите могат да бъдат изолирани с вода

Собствениците на жилища все още се борят да защитят домовете си с различни видове изолации от загуби на енергия. В скоро време за тази цел може да служи водата, която да охлажда сградата през лятото и да я изолира през зимата. Учени в областта на материалите, сега работят именно в тази посока.

Новини от сектора в България

Министър Аврамова: 416 учебни заведения се обновяват с пари от Оперативна програма „Региони в растеж“

416 учебни заведения, в които учат 255 269 деца и младежи, се реконструират и модернизират с 624 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си във Видин.

България на четвърто място в ЕС по спад на строителната продукция през декември

България е сред малкото страни членки на Европейския съюз, който са регистрирали спад на строителната продукция на годишна основа през декември 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Рубрика „Зелени къщи“

Дом със зелен покрив е изграден от отпадъчни тухли и дърво

Екологично чиста, с красива текстурирана фасада, тази тухлена къща е построена от рециклирани материали. Намира се в Полша и е номинирана за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура – награда Mies van der Rohe 2019. Видът й е референция към Цистесианския пейзаж и историята на Руди Вилки, регион в Горна Силесия, известен със своите тухлени къщи.