Изберете страница

Акценти на броя:

Брой №34 на Информационния бюлетин на БАИС представя:
Тема на броя:
БАИС Ви пожелава щастлива Нова 2019 година

Четете още:
Защо е необходимо да участвате в изложения?
Метрото на Рияд в Саудитска Арабия с продукти на МАПЕИ
Покривната хидроизолация като инвестиция, а не разход

В рубриката „Глобален поглед“ ще откриете:
Пасивните къщи – бъдещето в строителството
Кула “Лале”, захранвана от слънцето, ще се извиси в Лондон
Великобритания забранява запалими строителни материали
Леки строителни материали, близко до теоретичната граница на твърдост

Акценти в секция „Новини от сектора в България“
Бъдещето зависи от зелените технологии – нека ги представим заедно
“Сграда на годината” отличи най-добрите проекти за 2018 г.
България е първа в ЕС по месечен ръст на строителството през октомври
Обновени са 1544 сгради по Националната програма за енергийна ефективност

Тези и още новини от строителния бранш в България и Европа

БАИС Ви пожелава щастлива Нова 2019 година

БАИС поздравява своите членове и партньори с настъпването на 2019 г.

Новини от БАИС

Защо е необходимо да участвате в изложения?

Неучастието в изложения Ви лишава от възможността да увеличите стойността на бранда си, възползвайки се от предимствата, които носи присъствието на бранда Ви на най-мащабните национални и международни форуми във Вашия бранш.

Новини от членове на БАИС

Метрото на Рияд в Саудитска Арабия с продукти на МАПЕИ

През 2019 г. се планира откриването на най-голямата система за обществен транспорт в света – проектът за обществен транспорт в Риад (RPTP), ново предизвикателство сред предизвикателствата на Саудитска Арабия. Проектът e поверен на три големи консорциуми от строителния свят, един от които ръководен от италианския Salini-Impregilo. Един от двата емблематични проекта, поверени на Salini-Impregilo, се отнася до изграждането на метростанция Qasr Al Hokm, линия 3, за която са използвани решения на Mapei и Polyglass: шлицови стени, анкери и система за хидроизолация.

Покривната хидроизолация като инвестиция, а не разход

Щом стане въпрос за негативното влияние на водата и влагата, трябва да се отбележи едно – покривите и в частност, плоските покривни конструкции, са едни от най-често засяганите зони от конструкцията на една сграда. Този тип площи, типични за множество от жилищните сгради в България като старите панелни блокове например, често стават жертва на проблеми в следствие на насъбрал се сняг или застояла вода.

Глобален поглед – нови продукти, решения и подходи

Пасивните къщи – бъдещето в строителството

„Пасивна къща“ е световноизвестен и признат германски стандарт за модерно, нискоенергийно и екологично строителство. Той се отличава с широка популярност в Германия и Австрия – страни, които имат държавна стратегия към инвестициите в строителството на такъв тип сгради. В световен мащаб има изградени повече от 30 000 пасивни сгради, като голяма част са построени след 2000 г.

Кула „Лале“, захранвана от слънцето, ще се извиси в Лондон

Cĸopo ĸъм тяx мoжe дa ce пpиcъeдини и Тhе Тulір (“Лaлeтo”) – 305-мeтpoвa ĸyлa зa нaблюдeниe, ĸoятo щe e нaй-виcoĸaтa cгpaда в Лoндoнcĸoтo cити и eднa oт нaй-виcoĸитe нa Ocтpoвa. Концепцията е за наблюдателна кула, която ще бъде новата културна атракция на района. Същевременно тя ще е уникално образователно съоръжение, което ще осигурява „безпрецедентна“ 360-градусова гледка към Лондон.

Великобритания забранява запалими строителни материали

Правителството на Великобритания включи в законодателството си забрана върху използването на запалими строителни материали при облицовката на сгради над 18 метра. Тя важи както за жилищни сгради, така и за общежития, регистрирани домове за грижа и болници – нови и такива, които трябва да бъдат реновирани.

Леки строителни материали, близко до теоретичната граница на твърдост

Изследователи от ETH Zürich и Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват нови вътрешни структури на материали, които могат да поемат сили и по трите оси на съпротивление, като по този начин стават изключително здрави.

Новини от сектора в България

Бъдещето зависи от зелените технологии – нека ги представим заедно

“Разширяваме спектъра на услуги с цел да популяризираме ползите от иновациите, да помогнем на производители и вносители да се срещнат от първо лице с клиенти, дистрибутори, общини не само от България, но и от Югоизточна Европа.” – споделят организаторите от Виа Експо. Изложението ще демонстрира някои от водещите тенденции през 2019 г. С всяка изминала година то затвърждава своя международен облик – през 2018 г. беше поле за изява на фирми от 15 държави.

“Сграда на годината” отличи най-добрите проекти за 2018 г.

Избopът нa eĸcпepтитe бe пoдчинeн нa ocнoвнaтa миcия нa ĸoнĸypca зa ĸoмплeĸcнa oцeнĸa нa пocтижeниятa нa инвecтитopи, apxитeĸти, cтpoитeли и вcичĸи пpoфecиoнaлиcти, cвъpзaни c peaлизиpaнeтo нa cгpaдни пpoeĸти в paзлични ĸaтeгopии пpeз изтeĸлaтa гoдинa.

България е първа в ЕС по месечен ръст на строителството през октомври

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по месечен ръст на строителната продукция през октомври, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Произведената продукция в сектор строителство у нас е нараснала с 3,3% през октомври спрямо септември, както показаха и данните на Националния статистически институт (НСИ) от началото на декември.

Обновени са 1544 сгради по Националната програма за енергийна ефективност

1544 многофамилни жилищни сгради в страната са обновени по Националната програма за енергийна ефективност. По други 220 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие се изпълняват строително-монтажни работи. Още 224 са на етап обследване.

Рубрика „Зелени къщи“

Дом за възрастни в Сингапур, покрит със зеленина, стана Сграда на годината

„Адмиралтейство Кампунг“ в Сингапур – дом за пенсионери – бе обявен за Сграда на годината на Световния фестивал на архитектурата (WAF) през 2018 г. Сградата се отличава с огромен зелен покрив, чиято площ се равнява на 100% от жилищната площ на мега-комплекса и подкрепя развитието на градското биоразнообразие.

Екологични геодомове осигуряват луксозен престой в идилична гора в Квебек

Сгушени сред живописната природа в отдалечен район край Квебек, „Dômes Charlevoix“ са три куполовидни еко-жилища, които предлагат луксозен престой за гости сред природата. С приятните си удобства трите къщурки са отворени целогодишно благодарение на многобройните пасивни характеристики, които ги правят устойчиви на суровите зимни условия на Канада.