Изберете страница

Акценти на броя:

Брой №31 на Информационния бюлетин на БАИС представя:
Тема на броя:
Фасади и пожарна безопасност – България на фокус
Четете още:
Обучения по енергийна ефективност на БАИС през октомври 2018 г.
БАИС връчи грамота за най-добър доклад на млад учен
Процесът на енергийно обновяване на сградите у нас трябва да продължи – интервю на проф. д-р инж. Д. Назърски пред вестник “Строител”
XELLA GROUP – основен организатор на тазгодишната Международна конференция за автоклавен газобетон
SIKA EPOCEM – технология за нанасяне на полимерни покрития върху пресен или влажен бетон
PLASTIMUL – битумни емулсии за хидроизолиране на фундаменти
Културен център Ставрос Ниархос в Атина с топлоизолационните продукти на ФИБРАН
АУСТРОТЕРМ България с нова визия в интернет
Нов продукт от КЬОСТЕР – инжекционен гел S4

В рубриката „Глобален поглед“ ще откриете:
Проучване на оценката на поведение при пожар на фасадите на сгради

Акценти в секция „Новини от сектора в България“
Още 38 млн. лв. за енергийна ефективност
Как да се увеличи производителността на труда в строителството
Търси се инвеститор за производство на строителни изолации от текстилни отпадъци

Тези и още новини от строителния бранш в България и Европа

Фасади и пожарна безопасност – България на фокус

По покана на организацията Fire Safe Europe (обединение на експерти по пожарна безопасност, пожарникари, европейски асоциации и международни компании с мисия подобряване на пожаробезопасността на сградите в Европа) инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) даде интервю по темата, свързана с промените в Наредбата.

Новини от БАИС

Обучения по Енергийна ефективност на БАИС през октомври 2018 г.

Измененията в Наредба № Iз-1971 от 29.10.2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар от 31.07.2018 е акцентът в новия цикъл от обучителни курсове, организирани от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

БАИС връчи грамота за най-добър доклад на млад учен

Проф. Назърски – член на БАИС, връчи грамота за най-добър доклад на млад учен на Х юбилейна международна конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“. . За насърчаване на творческото начало в младите учени, грамотата е съпроводена и с парична награда. Носител на наградата стана инж. Галина Соколова – докторант в катедра „Стоманобетонни конструкции“ на УАСГ.

Проф. д-р инж. Димитър Назърски: Процесът за енергийно обновяване на сградите у нас трябва да продължи

Според директивите на ЕС, след 2020 г. сградите в България, както жилищните, така и обществените, трябва да бъдат с клас А по енергийна ефективност. Поради тази причина страните членки вече се насочват към проектирането на нови, както и към обновяването на съществуващи здания, с което да се подобряват топлоизолационните способности на конструкциите.

Новини от членове на БАИС

XELLA GROUP – основен организатор на тазгодишната Международна конференция за автоклавен газобетон

Xella Group бе основен спонсор на едно от най-престижните събития в строителната индустрия – Международна конференция за автоклавен газобетон /International Conference on Autoclaved Aerated Concrete/.Шестата международна конференцията за автоклавен газобетон обедини над 350 международни експерти от повече от 40 държави в Университета в Потсдам.

SIKA EPOCEM: Технология за нанасяне на полимерни покрития върху пресен или влажен бетон

Продуктите от гамата Sikaâ EpoCemâ, представляват 3-компонентни състави, състоящи се от 2-компонентна водоразредима епоксидна смола (компоненти А + В ® смола + втвърдител) и сух компонент (компонент С), съдържащ хидравлично свързващо вещество на база цимент и фини пълнители. След нанасяне върху влажанта основа и необходимото време за втвърдяване, хидравличната част от системата блокира приникващата влага под формата на калциеви хидросиликати, чиито кристали прорастват и армират епоксидната матрица.

PLASTIMUL – Битумни емулсии за хидроизолиране на фундаменти

Продуктите от гамата Plastimul може да се полагат по фундаментни стени и по външната част на хоризонтални подземни конструкции, както върху бетонни основи, така и върху всякакъв вид зидария от тухли или строителни блокчета.

Културен център Ставрос Ниархос в Атина с топлоизолационните продукти на ФИБРАН

Комплексът Културен център Ставрос Ниархос се намира в Атина, в квартал Калитеа и обединява парк, библиотека и театър. Различните функции и програми са организирани около централно пространство за събиране на хора, вдъхновено от агората на древна Гърция.

АУСТРОТЕРМ България с нова визия в интернет

На обновения уеб сайт са представени както продуктите на Аустротерм, така и различните области, където те намират приложение. В помощ на всички заинтересовани лица е систематизирана полезна информация за всяка една област, придружена от технически спецификации на материалите, примери, подробни указания за изпълнение и схеми за полагане.

Нов Продукт от КЬОСТЕР: Инжекционен Гел S4

С новия КЬОСТЕР Инжекционен Гел S4 ние можем да отговорим на различните изисквания на клиентите. Продуктът вече може да бъде променян чрез пластична дисперсия, за да се подобри изпарението на водата, както и да се увеличи значително адхезионната якост.

Глобален поглед – нови продукти, решения и подходи

Проучване на оценката на поведение при пожар на фасадите на сгради

На 3 септември 2018 г. Европейската комисия публикува проучване за развитието на европейски подход за оценка на поведението при пожар на фасади на сгради. Изследването идентифицира и предлага два подхода за оценяване. Основен подход, който се базира на два стандарта за изпитване: британския BS 8414 и германския DIN 4102 и алтернативен подход за изпитване, разработен от изпълнителите на фасади.

Новини от сектора в България

Още 38 млн. лв. за енергийна ефективност

Постигането на по-високо ниво на енергийна ефективност на сградите ще осигури и по-добро качество на въздуха, условията на живот и работна среда в съответствие със съвременните изисквания и критерии за устойчиво развитие. С подобряването на експлоатационните характеристики на сградите се очаква да се удължи не само техния жизнен цикъл, но и да се запазят традиционните функции на малките градове да бъдат т.нар. опорни центрове в предлагането на административни услуги за местното население.

Как да се увеличи производителността на труда в строителството?

За последните 25 години производителността на труда в строителството е със среден растеж от 1% годишно. За сравнение, този 1 % е по-малък от 2,8% среден годишен растеж за цялата световна икономика и далеч по-малък от 3,6 %, с които могат да се похвалят от леката и тежка промишленост.

Търси се инвеститор за производство на строителни изолации от текстилни отпадъци

Търси се финансиране за проект за първия завод в България за производство на строителни изолации от текстилни отпадъци. Суровината ще се осигурява от текстилни и шивашки предприятия в България. Плановете са реализацията на проекта да започне през следващата година.

Рубрика „Зелени къщи“

Най-високата пасивна сграда в света получи награда от Green Solution Awards 2018

Небостъргачът Bolueta Tower, разположен в района Болуета в Билбао, Испания, през пролетта стана най-високата сертифицирана пасивна сграда (Passivhaus) в света, след като надмина кулата Корнел в Ню Йорк. Това е жилищна сграда, която съдържа 171 апартамента.