Изберете страница

Акценти на броя:

Брой №30 на Информационния бюлетин на БАИС представя:
Тема на броя:
Почти нулево енергийните сгради: решението на ребуса е в нашите ръце
Четете още:
БАИС, ЕнЕфект и Община Добрич с успешно обучение по енергийна ефективност
Saint-Gobain Weber България с нов уебсайт и на нов адрес
Инжекционна смола Sika® Injection-307
Баумит избра в Братислава европейската фасада за 2018 г.
Ново армиращо платно за течните хидроизолационни продукти КЬОСТЕР Суперфлийс усилва хидроизолационния слой!

В рубриката „Глобален поглед“ ще откриете:
Зеленото е новото черно
Основни европейски банки пускат нова зелена ипотечна схема

Акценти в секция „Новини от сектора в България“
Ползваме повторно под 50% от строителните отпадъци
Дигитализацията в българското строителство се бави

Тези и още новини от строителния бранш в България и Европа

Почти нулево енергийните сгради: решението на ребуса е в нашите ръце

На 20-21 юни в изложбен център Флора – Бургас се проведе най-мащабното събитие в рамките на българското председателство, посветено на енергийната ефективност в сградите – конференцията “По пътя към почти нулево енергийните сгради”, със специален акцент върху възможностите за общините за финансиране и изпълнение на такива проекти. Събитието бе подкрепено от ЕнЕфект и ЕкоЕнергия.

Новини от БАИС

БАИС, ЕнЕфект и Община Добрич с успешно обучение по енергийна ефективност

На 06.06.2018 г. Българска асоциация за изолации в строителството /БАИС/, Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и Община град Добрич проведоха съвместно обучение на тема Енергийно ефективно обновяване на сградния фонд – добри практики и професионални умения“. Събитието бе част от Европейската седмица на устойчивата енергия и се осъществи с финансовата подкрепа на Ксела България ЕООД.

БАИС пуска електронна платформа за търсене и предлагане на стажове и работа

С оглед улесняване на връзката между студентите и бизнеса, БАИС разработи електронна платформа, в която могат да се публикуват обяви за вакантни позиции, както и автобиографии на кандидати за работа или стаж. И за двете страни услугата е безплатна и позволява осъществяване на контакт по зададени критерии, без да е необходимо посредничество.

Новини от членове на БАИС

Saint-Gobain Weber България с нов уебсайт и на нов адрес

Освен значително подобрените функционалности и дизайн, Weber е една от първите компании в света, които си осигуряват изключителни права на домейн от първо ниво (top level domain) http://www.bg.weber/

Инжекционна смола SIKA® INJECTION-307

С разработването на Sika® Injection-307, Sika предоставя уникален нов инжекционен материал на основата на акрилатна смола с доказани повърхностни пасивиращи свойства, защитаващ вградената стоманена армировка, изграждайки около нея пасивираща среда.

Баумит избра в Братислава европейската фасада за 2018 г.

36 финалисти от 27 държави с представителства и производства на Баумит достигнаха до големия финал на 14 юни, който се състоя в сградата на Словашката филхармония в Братислава. Международно жури, съставено от водещи архитекти избра победителите в 6-те категории и големия победител в конкурса Baumit LifeChallenge.

Ново армиращо платно за течните хидроизолационни продукти КЬОСТЕР Суперфлийс усилва хидроизолационния слой!

В началото на тази година фирма КЬОСТЕР пусна на пазара КЬОСТЕР Суперфлийс. Първоначално продуктът бе представен в ширина 10 см за вграждане и усилване на мазани хидроизолационни системи в ъглите. Сега вече той се предлага и с ширина 105 см.

Глобален поглед – нови продукти, решения и подходи

Зеленото е новото черно

Зелените технологии и ландшафтни материали се утвърждават като основни строителни елементи, а зелените покриви спомагат за разрешаването на много проблеми, които стоят пред градското проектиране, от насърчаването на биоразнообразието до подобряването на качеството на въздуха.

Основни европейски банки пускат нова зелена ипотечна схема

Европейската мрежа на Световния съвет за зелено строителство и 37 водещи европейски банки пуснаха нова пилотна ипотечна схема за енергийна ефективност. Това е сигнал от инвеститорите, че зеленото строителство е ключов разрастващ се пазар за Европа.

Градовете в САЩ са изправени пред недостиг на терени за строителствo

През последните години в САЩ се наблюдава недостиг на жилища и логичният въпрос би бил защо просто не се построят нови. Един от проблемите обаче е, че няма терени за строителство – поне там, където американците биха искали да живеят, разказва Bloomberg.

Музей на съвременното изкуство във Вирджиния става пример за устойчивост

Екологичният дизайн и съвременното изкуство вървят ръка за ръка в наскоро изградения “Център Маркел”, дом на Института за съвременно изкуство (ИСИ) при Университета във Вирджиния, САЩ.

Новини от сектора в България

Ползваме повторно под 50% от строителните отпадъци

Под половината от строителните отпадъци у нас се рециклират. Това обяви по време на тематична конференция в София доц. Румяна Захариева от УАСГ.

Проектът за ремонт пред Централна гара: Колите под земята, а баровете по покривите

Голямо парково пространство, търговски, жилищни, офисни и културни сгради с обществено достъпни покриви, на някои от които да има барове и ресторанти. Автомобилите пък ще се движат под земята, откъдето ще преминава булевард “Княгиня Мария Луиза”. Така изглежда площадът пред Централната железопътна гара и околните терени в проекта на проектантското студио “А и А архитекти”, класиран на първо място в конкурса на Европейските архитектурни награди “Визар” за 2018 г.

Дигитализацията в българското строителство се бави

Част от процесите в строителството, като планиране и производство, са дигитализирани, но в самото изпълнение – на стороителната площадка, дигитализацията изостава много.

Покривното пространство на Националната библиотека ще бъде ремонтирано

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2018 г. Със средствата в размер на 500 000 лева ще бъдат извършени спешни и неотложни ремонтни дейности на покривното пространство на сградата на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Рубрика „Зелени къщи“

Забележителен френски соларен дом се гордее със 7 нива на устойчиви иновации

Тази шест-етажна къща в Париж предлага свой собствен прочит на представата за устойчив дом, съчетавайки сградна автоматизация, събиране на дъждовна вода, използване на геотермална енергия и интелигентно осветление.