Изберете страница
Иновативна екологична вата, разработена в Красноярск

В началото на 2017 шест високотехнологични компании от Красноярск са сред победителите в първия етап на програмата „Старт“ на Фондацията за подпомагане на малки иновативни предприятия в областта на науката и технологиите. Всички от тях получиха безвъзмездна финансова помощ в размер на два милиона рубли за създаването на нови високотехнологични производства.

Един от наградените проектите е производството на високотехнологични топло и звукоизолационни материали, които нямат аналози в Русия.

Иновативният продукт, наречен „ECOTHERMO“, се използва в строителството за топло и звукоизолация на сгради. Базата му е рециклирана отпадъчна хартия с добавяне на борови минерали – ековата. Уникалността на производствената технология се крие в специалния начин на раздробяване на хартията и смесването на пулпа й с химически компоненти, използвайки турбулентен въздушен поток.

Тази технология прави възможно увеличаването на енергийната ефективност на сградите, което значително намалява разходите за тяхното изграждане и експлоатация. Иновативният материал е ниска средна топлопроводност λ = 0.031-0.038 W / mK (в зависимост от плътността на материала в конструкцията). Освен това плътността на „ECOTHERMO“ се намалява с 25%, което намалява натоварването на сградните структури и най-важното е, че спестява една четвърт от потреблението си, а това довежда до спестяване на 20-30% от раздходите.

В близко бъдеще, разработчиците на проекта планират да подобрят производствения процес и да проучат подробно техническите показатели на продукта, което ще им позволи да се подготвят за навлизане на пазара.

Иновативна екологична вата, разработена в Красноярск

Източник: www.izolacii.eu