Изберете страница

Публикувано на 30.03.2018 г.

Индия строител в Космоса, прави къщи за астронавти

Индийската организация за космически изследвания има всички шансове да стане строител в космоса – нейни специалисти в сътрудничество с инженери по безопасността разработват жилища за астронавти на Луната, съобщи БТА като цитира Лайф.

Трябва да се отбележи, че първото лунно селище изобщо няма да прилича на Москва или Ню Йорк. То няма да претендира за званието най-хубава архитектурна столица извън пределите на нашата планета.

Първите ескизи на жилищата показват, че местата, където ще живеят колонизаторите на Луната, ще приличат до голяма степен на иглу – ледено жилище за ескимоси.

Представители на Индийската организация за космически изследвания отбелязват, че експериментите с лунните жилища са свързани на първо място с проверка на свойствата на материали и разтвори, които са нужни за сглобяването на здрави и надеждни конструкции.

Данни за животоподдържащи системи обаче засега няма.

Индийските учени смятат, че ще се търси решение на този въпрос, след като концепцията за бързо строителство в условия, при които при липсва кислород и вода, намери своето приложение.

Източник: www.dnes.bg