Изберете страница

Слънчевата енергия води трансформацията на енергийния сектор, като инвестициите в сегмента ще достигнат 500 милиарда долара тази година

 

 

Инвестициите в чисти енергийни технологии ще достигнат 2 трилиона долара тази година, което е почти двойно повече от сумата, изразходвана за изкопаеми горива, според Международната агенция по енергетика.

Две трети от рекордните 3-те трилиона долара, инвестирани в енергийни източници през 2024 г., ще бъдат посветени на сектори като възобновяеми източници, електрически превозни средства, ядрена енергия, мрежи, съхранение и ефективност, въпреки че по-високите финансови разходи възпрепятстват проектите, каза агенцията. Останалите 1 трилион долара ще отидат за въглища, газ и нефт – ниво, което все още е твърде високо, за да се съобрази с глобалните климатични цели.

„Достигнахме важен момент“, каза изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол в интервю, когато агенцията публикува годишния си доклад за Световните енергийни инвестиции. „Инвестициите в чиста енергия поставят нови рекорди дори при трудни икономически условия.“

Комбинираните инвестиции във възобновяема енергия и мрежи надминаха сумата, изразходвана за изкопаеми горива за първи път. Някои зелени проекти бяха възпрепятствани от нарастващите лихвени проценти, но това беше компенсирано от „облекчаване на натиска върху веригата за доставки и падащи цени“, се казва в доклада на МАЕ.

Ръстът е „подкрепен от силна икономика, от продължаващо намаляване на разходите и от съображения за енергийна сигурност“, засилени от нахлуването на Русия в Украйна, се добавя в доклада.

Слънчевата енергия води трансформацията на енергийния сектор, като инвестициите в сегмента ще достигнат 500 милиарда долара тази година – повече от парите, вливащи се във всички други технологии за производство на електроенергия, взети заедно.

Общите инвестиции във възобновяеми енергийни източници и ядрена енергия за производство на електроенергия са достигнали 10 пъти сумата, насочена към производство на енергия от изкопаеми горива, според доклада. Когато Парижкото споразумение за изменението на климата беше постигнато през 2015 г., това съотношение беше две към едно.

„Виждаме подновена инерция в инвестициите в ядрена енергия“, добави Бирол.

Развиващи се икономики

Китай ще представлява най-големият дял от инвестициите в чиста енергия, с около 675 милиарда долара тази година, в резултат на силното вътрешно търсене на слънчева енергия, литиеви батерии и електрически превозни средства, според доклада. Все пак инвестициите в чиста енергия в други нововъзникващи и развиващи се икономики остават ниски на около 320 милиарда долара, което представлява само 15% от глобалните общи обеми, се казва в съобщението.

Независимо от това разширяването на търсенето на изкопаеми горива продължава с темпове, които оставят света напът за потенциално катастрофални промени в климата.

Инвестициите в нови доставки на петрол и газ ще се увеличат със 7% тази година до 570 милиарда долара, концентрирани предимно в национални петролни компании в Близкия изток и Азия, според доклада.

За да се постигне целта за нетни нулеви въглеродни емисии до 2025 г. – и да се ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива – разходите за изкопаеми горива ще трябва да бъдат намалени наполовина, като същевременно ще трябва да се отделят допълнителни 500 милиарда долара годишно за възобновяеми енергийни източници.

„Когато погледнем тези тенденции, определено е обнадеждаващо, но те не са достатъчни“, предупреди Бирол. „Далеч сме от достигане на траекторията за 1,5 градуса.“

Източник: www.bloombergtv.bg