Изберете страница
Тъкането е не само занаят, но и начин за създаване на материални преживявания.

Участието в процеса на тъкане ни позволява да структурираме, общуваме, размишляваме и да се свързваме с нашите проекти. Експериментирайки с различните структури на тъканите, ние придобиваме представа за това как материалите се държат при опън и натиск.

Това разбиране ни помага да разширим границите на тъканите изделия и техните ограничения, в резултат на което се създават проекти, които разтягат и тестват свойствата на материалите. В архитектурата строителният механизъм на тъкане центрира подслона към строителния процес. В този смисъл подслонът става пряко проявление на материалното производство. Освен това тъкането предлага многобройни екологични и социални ползи, тъй като създава подслони, в които активно се използват материали, инструменти, технологии и творчески потенциал, като по този начин се подпомага създаването на обитаеми места.

Кръглата колиба е важен елемент в много африкански култури, известен под различни имена сред различните племена. В Ангола тя се нарича Mbukushu, в Ботсвана – Dumela, в Етиопия – Dorze и т.н. Като проста архитектурна форма тя отразява естествения кръгов ритъм на културите на коренното население, където обществените събирания и съветите са се провеждали в кръг около една фокусна точка. В региона се използват различни строителни техники с камък, тухли или кал, но тъкането се откроява, тъй като създава непрекъсната повърхност, заличавайки разликата между стените и покрива на колибата.

Тъкането също така служи като социална инфраструктура, обединявайки общите техники в строителния процес и адаптирайки колибата към местния климат. Задълбочените проучвания на подбрани африкански колиби, като колибите на Зулу, колибите Дорзе и колибите Нама, разкриват тяхната природа като социално-климатична архитектура.

Колиби Зулу

Колибите Зулу са куполообразни структури, които са служили като основни жилища на хората от племето зулу. Тези традиционни къщички с формата на пчелен кошер са известни като iQukwane. За да се построят, първо се създава рамка около кръгъл профил, като дървените пръти се огъват навътре към центъра. След това рамката се покрива с плетене на стряха от изсушени треви, като се получава куполообразна структура. От върха до повърхността на колибата е добавена мрежа от въжета, която поддържа тъканата слама и допринася за уникалния архитектурен характер, определящ идентичността на тези местни къщи.

Изграждането на колиби в зулуските общности следва структуриран процес, който насърчава социалното взаимодействие. Мъжете отговорят за събирането на пръчките и подреждането им в кръг на земята. След това те изплитат структурен модел към върха, като се съобразяват с размера на колибата. Жените участват в свързването и покриването на конструкцията, като използват плетена тръстика и трева.  Централен дървен ствол осигурява опора за колибата. Вратата умишлено е направена ниска, за да регулира температурата и да контролира влизането на хора в пространството. Чрез сложното сплитане на дърво и тръстика е създаден местен отговор на климата. Тези колиби са много стабилни и осигуряват топлина през зимата и прохлада през лятото. Моделите на колибите позволяват отопление на закрито, тъй като димът от огъня излиза през вратата или сламения покрив.

Колиби Дорзе

В планините на Рифт Вали в Южна Етиопия народът дорзе е известен с уменията си да цепи и тъче бамбук. Те използват тази техника в различни аспекти на живота си, като например за създаване на огради, кошници и съдове за съхранение, покрити с глина. Най-значимото приложение на тъкането на бамбук обаче е в изграждането на цели къщи, както се вижда в традиционната колиба на дорзе. Това изисква сериозна подготовка. Бамбукът не се използва в оригиналната си кръгла форма; вместо това се разцепва, сплесква и сърцевината му се отстранява. Процесът прави парчетата бамбук достатъчно гъвкави, за да бъдат вплетени между колони, които след това се забиват в земята. С увеличаване височината на колибата постепенно се добавят допълнителни парчета. Накрая строителят започва да изтегля парчетата навътре и да плете пръстени с все по-малък размер, докато накрая те се затварят с отделен венец.

По-евтините къщи обикновено са покрити със слама от пшеница или ечемик, докато най-добрите са покрити с бамбукови рогозки, които могат да издържат около 10-20 години. Къщите се строят на височина над седем метра, което позволява постепенното им свиване, докато гниенето и термитите разяждат основата. Обикновено къщата губи около 2 до 5 см за една година. По същата причина главната врата между верандата и къщата също е много висока, тъй като структурата постепенно взаимодейства с природата и времето. Вратата и верандата се претъкават на всеки няколко години, което кара строителите и занаятчиите постоянно да взаимодействат с техниките и тънкостите на материала.

Като форма на социална архитектура, в изграждането на тези колиби участват както жени, така и мъже.

Процесът на изработване на рогозките и сглобяване на къщичките е внимателен и педантичен и е признат за истинско изкуство на племето нама. Жените приготвят рогозките от речна тръстика, като я събират и сушат на слънце. След това я нарязват до желаната дължина и я сплитат в рогозки с помощта на ръчно изработени въжета. Мъжете събират клоните, отстраняват бодлите и след това ги прекарват през огън, за да ги огънат в желаната форма. После клоните се връщат в земята за няколко дни, за да се постигне правилната структура и извивка.

В заключение, тези колиби разкриват сложния характер на тъкачеството като социална и климатична инфраструктура. Други примери, като колибите на тукул и мурси, колибите на хадзабе и на масаите, показват културното значение на техниките на тъкане за създаването на уникални архитектурни форми, които са свързани с материалите, климата и общността. Тъкането не само допринася за структурната стабилност и адаптивността към околната среда на тези колиби, но отразява и богатото културно наследство и традиции на африканските общества. Чрез изкуството на тъкането тези народни жилища въплъщават хармоничното съчетание на майсторство, функционалност и естетическа красота.

 

Източник: stroiteli.bg