Изберете страница

Частиците от микропластмаса също могат да изолират, вместо да замърсяват околната среда. В университета в Болцано е разработен ефективен изолационен материал, който се състои от екстракт от червени водорасли или по-скоро агар агар, както и от най-малките пластмасови отпадъци.

Те съставляват до четири пети от микропластмасите, които замърсяват екосистемата на океана. Това са пластмасови частици с размер по-малък от 5 милиметра. По-скоро малки останки от пластмасови опаковки, но също и от пластмасови бутилки или чували. Според ООН през 2017 г. в Световния океан са плували до 51 трилиона такива малки частици.

Според Марко Каниато, изследовател и преподавател във Факултета по естествени науки и технологии в Университета в Болцано, такива частици също могат да бъдат ресурс. Те биха могли да се използват за устойчив материал за изолация. Неговият изолационен материал, който сега е патентован и според Университета в Болцано е изключително ефективен, се основава на биополимер. За основа служи екстракт от агар агар, който се използва като растителен желиращ агент.

Каниато добавя калциев карбонат към този полимер и след това го смесва с прахообразна пластмаса, която е подобна на микропластмасата, открита в океаните. Това са частици от полиетилен, PET, експандиран и разпенен полистирол. След като материалът се желира, той се замразява при минус 20 градуса в продължение на дванадесет часа и след това се лиофилизира, за да се отстрани водата. Крайният продукт е порест материал, който може да се използва като алтернатива на каменната вата.

Както университетът пише, не само самият продукт, но и производственият му процес са екологични. Дори водата, която се отделя в края на лиофилното сушене след размразяване, се използва повторно.

 

Източник: Izolacii.eu