Изберете страница
25% по-малко загуба на енергия

Когато липсва обособен тавански етаж и подпокривното пространство не се използва като жилищна площ, е необходимо последната междуетажна плоча (подпокривна плоча) да бъде много добре изолирана, за да се ограничат топлинните загуби. Подходящи за целта са графитните топлоизолационни плочи Austrotherm EPS 100-PLUS с подобрено топлоизолационно действие. Благодарение на ниския си коефициент на топлопроводимост (λ = 0,030 W/(mK), те осигуряват отлична топлоизолация, дори и ако наличното пространство е ограничено.

При ново строителство и термично саниране

Топлоизолационните плочи Austrotherm EPS 100-PLUS могат да се използват при ново строителство. Използват се и като допълнителна топлоизолация при саниране на неизолирани стари сгради. При тези сгради топлинните загуби през последната етажна плоча могат да достигнат до 25%. Ето защо е необходимо да се обърне специално внимание на изолирането на тези части. За да се намалеят загубите на енергия, а с това и финансовите разходи на обитателите, трябва да бъдат използвани качествени топлоизолационни продукти.

 
Указания за работа
  1. Почистете добре стоманобетонната плоча.
  2. Препоръчително е топлоизолационните плочи (напр. Austrotherm EPS 100-PLUS) да бъдат положени на два пласта. Така се избягва образуването на фуги.
  3. Топлоизолационните плочи се редят максимално плътно една до друга, започвайки от единия ъгъл на помещението. Когато е необходимо, последната плоча от всеки ред се реже с остър нож или фин трион, така че да прилепне плътно и да не остават никакви фуги.
  4. Върху топлоизолационния слой се полагат плоскости, които да направят подпокривното пространство достъпно за целите на поддръжката (например гипс фазер или OSB плочи).

Неизолираните подове и тавани са причина за големи топлинни загуби. Те създават неприятното усещане, че в някои помещения никога не е истински топло. Топлоизолационните плочи Austrotherm EPS 100-PLUS са разработени за топлоизолация в области, изложени на механични натоварвания. Осигуряват оптимална изолация на подове и плочи, граничещи със земята или с неотопляеми помещения (например сутерени, сервизни помещения и др.).

Когато се прави изолация на подпокривната плоча, ако е възможно и има достатъчно място, е препоръчително топлоизолационните плочи от EPS да се полагат на два пласта. Трябва фугите на долния и горния пласт да се разминават. По този начин се постига достатъчно дебел изолационен слой. Отпада необходимостта от пароизолация между топлоизолацията и стоманобетонната плоча, без това да доведе до образуване на конденз в граничещия с мазилката слой. Това се дължи на факта, че слоят EPS с голяма дебелина има достатъчно голяма устойчивост срещу дифузия на водни пари и може да предпази от конденз цялата конструкция.

1. Защитна замазка или противопожарна плоча.
2. PE-фолио.
3. Austrotherm EPS 100-PLUS.
4. Изравнителен слой – пясъчна посипка.
5. Austrotherm XPS TOP P при челото на стоманобетонната плоча.
6. Austrotherm EPS F-PLUS Фасадна графитна топлоизолационна плоча.
7. PE-Обкантваща лента.

Източник: АУСТРОТЕРМ БЪЛГАРИЯ ЕООД