Изберете страница
Изолацията играе основна роля при изграждането на енергийно ефективен, крайбрежен дом

Когато достигнаха етап на проектиране на дома си, природолюбителите семейство Сю и Дик Ръсил се опитаха да се възползват максимално от панорамните гледки на брега Пемброкшаиър.

Дик сподели: „Основните ни очаквания са да постигнем наслада от гледките и да направим дома си екосъобразен, а не да прекаляваме с техниката с оглед на това да можем да осигурим комфорт на гостите си и да им дадем възможност да се любуват на красотата на околностите и крайбрежието.“

Двойката пожела домът им да е изграден от дърво и да има надеждна топлоизолация, която да позволява използване на слънчевата енергия. Те също така изискваха достатъчно остъкляване, така че когато някой влезе през входната врата, погледът му безпрепятствено да обхване морските гледки от другата страна.

Скандия-Хъс, проектант и доставчик на шведски енергоспестовни домове, предостави на Сю и Дик проект, който отговаря на всичките им изисквания, както и на бюджета им.

От „Блустоун Билдърс“ успяха да помогнат на семейство Ръсил да се сдобият с техния мечтан дом и да повишат вече високите нива на устойчив, топлинен комфорт.

Изолацията на стените е изградена от 70-милиметрови неогъваеми проскости от Celotex GA 4000 и мнотофолийна външна обвивка. Изолацията на скатния покрив представлява 120-милиметрови панели Celotex XR 4000, пенеста изолационна мембрана и облицовка от минерална вата.

Celotex GA 4000 и Celotex XR 4000 позволяват на скатния покрив и на подовата настилка да достигнат по-ниски U-стойности с добавянето на ниско излъчваща фолийна облицовка, която допълнително спомага за доброто топлинно представяне на кухините с въздух. И двата материала имат сертификати от BBA за минимално влияние върху парниковия ефект и изтъняването на озоновия слой. Celotex GA 4000 и Celotex XR 4000 са не само лесни за монтаж, но осигуряват енергийната ефективност на дома в Пемброкшаиър за в бъдеще.

Освен с положената изолация, външните стени са покрити с фиброциментова облицовка в сиво, която допълва съвременния изглед на сградата и едновременно с това пасва добре на околностите.

Семейство Ръсил споделят, че домът им надминава очакванията им със светлите и проветриви стаи и панорамните гледки.

Сю възкликна: „Не мога да повярвам колко е топло и приятно дори без да е включено отоплението!“ Тя добави, че това е в резултат от надеждната топлоизолация, както и от доброто остъкляване на източната фасада на къщата – фактори, които допринасят за задържането на слънчева енергия.

Домът, простиращ се на върху скалите, е с площ 282 км.м. и е на два етажа. Проектиран така, че да има изглед към смайващите пейзажи, Сю и Дик могат да се наслаждават на гледките от техния енергийноефективен, впечатляващ дом.

Източник: http://rcimag.co.uk/