Изберете страница

Стъклената минерална вата е сред най-често прилаганите изолационни материали в строителството в цял свят. А защо ли е така популярна?

Ето и девет от причините за това:

Лесна за инсталиране
Стъклената минерална вата е уникално лека и еластична и запълва свободното място между дървени греди, метални профили, както и греди, а в много от случаите дори без да е необходимо някакво допълнително укрепване. Това доказва лесния й монтаж и обработка. Новите методи за производство усъвършенстват продуктите така, че някои видове изолации, като например нашата нова бяла вата Isover 4+, са доста по-меки и доста по-лесни за работа от преди, като в същото време запазват и високата си ефективност.

Изключително универсална
Минералната вата се произвежда, за да отговаря на много широк спектър от изисквания. Тя се използва навсякъде: в покриви, масивни стени, структурирани панели, тръбопроводи, тавани, стени с кухини, и др.

Изключително е безопасна
Минералната вата е, би могло да се каже, сред най-внимателно проучените продукти между строителните материали, според Европейската асоциация на производителите на изолации. Повече от 1000 проучвания са направени през последните 50 години от изтъкнати учени в целия свят и всички те показват, че този материал е напълно безопасен за използване в строителството.

Огнеупорна е
Безспорен факт е, че минералната вата е теоретично и практически напълно незапалима, като не гори, не разпространява пламъци, не дими и не се топи. В сградите, където е използвана стъклената минерална вата пожаробезопасността е на най-високо ниво. Това е предимство, което не може да се пренебрегне.

Екологична е
Когато говорим за опазването на околната среда, минералната вата е отбелязана с оценка “А” в “Зеленото ръководство за спецификация” на групата BRE, тъй като генерира изключително малко отпадъци по време на целия производствен процес. Допълнителното предимство пък е, че използваната минерална вата може да бъде рециклирана и може да се влага обратно в производствения процес.

Притежава висока акустична производителност
Структурно минералната вата е еластична и пореста, което дава възможност да поглъща звук. Ако даден човек се чувства некомфортно от прекален шум от съседната стая или от съседите, то минералната вата е много добро решение.

Притежава висока топлинна ефективност
Минералната вата е с изключително голяма топлинна ефективност и се предлагат определени видове с температури на приложение до 700 ° C. Перфектният продукт за изолация в заводи и промишлени предприятия.

Използва рециклирани материали
Основната съставка на минералната стъклена вата е стъклено влакно. Следователно при нейното създаване могат да се използват рециклирани материали. Изовер например използва 86 процента рециклирано стъкло в процеса на производство- което е възможно най-голямото количество.

Съдейства за намаляването на емисиите на CO2
Полагането на 270 мм минерална вата Isover на един таван, който не е изолиран, може да спести на едно средно домакинство приблизително 800 кг CO2 годишно. Тя помага, както за подобряване екологичната ефективност на жилището, така и за намаляването на енергийните нужди, спестявайки на потребителите пари и енергийни ресурси за отопление и охлаждане.

За повече информация вижте сайта: www.isover.bg