Изберете страница

Независимо дали става въпрос за плосък или скатен покрив, изолацията, хидроизолацията и покривното покритие трябва да бъдат подбрани по такъв начин, че фотоволтаичните системи да могат да бъдат надеждно монтирани или закрепени и да не се стига до повреди през дългите години на експлоатация. Що се отнася до изолацията, Deutsche Rockwool предлага решения, които могат да се справят с по-интензивното използване на покривите и по-високите натоварвания.

В миналото плоските покриви обикновено трябваше да се проектират само за равномерни, плоски натоварвания, като сняг, чакъл или озеленяване. Това се променя с нарастващото използване на фотоволтаични системи и слънчева топлинна енергия. Сега плоският покрив все по-често трябва да понася линейни или точкови натоварвания, които се внасят от носещите конструкции на сградните инсталации. В същото време в много сгради все още съществува законово изискване за негорима изолация. С оглед на по-интензивното техническо използване на плоските покриви, проектантите и инвеститорите все по-често избират изолация от негорима каменна вата, дори когато строят сгради без съответните законови изисквания.

По отношение на линейните или точковите натоварвания често се подценява ролята на снега: след инсталирането на фотоволтаични системи той вече не пада равномерно върху цялата покривна повърхност. Снежното натоварване се концентрира чрез носещите профили и се предава на покривната конструкция по линеен път. Поради това преди инсталирането на модули и панели върху съществуващи покриви е необходимо да се извърши структурен анализ на максималния натиск върху изолацията. В крайбрежните райони и на високите сгради фотоволтаичните системи често трябва да бъдат осигурени и срещу силни ветрове с тежък баласт. Това също може значително да увеличи общото тегло и динамичното натоварване на покривната конструкция.

 

Поради това Rockwool препоръчва негоримия „Solarrock“ за плоски покриви. Тази плоча е снабдена с циментово покритие с висока степен на разпределение на натоварването, подсилено с фибри. Като особено устойчив на износване слой, тя допълва изпитаната от производителя изолация за плоски покриви, която се използва за топлинна и противопожарна защита. Независимо дали става въпрос за фотоволтаична система, соларна термална система или покритие на тераса – „Solarrock“ също така надеждно понася точкови и линейни натоварвания. Изолационните плочи се предлагат с дебелини от 60, 80 и 100 мм. Те имат напрежение на натиск ≥ 80 kPa и якост на опън (якост на скъсване) ≥ 15 kPa, както и точково натоварване от ≥ 1800 N. Максимално допустимият повърхностен натиск на „Solarrock“, дължащ се на постоянни натоварвания, е определен на 600 kg/m².

Като негорим изолационен материал каменната вата дава на строителите усещане за сигурност. „Някои лица, вземащи решения в жилищното строителство, виждат покрив, покрит с електрически кабели и компоненти, като нов, допълнителен риск“, съобщава Матиас Бекер, продуктов мениджър в Deutsche Rockwool. Ето защо, когато един покрив е новопостроен или изцяло ремонтиран и оборудван с фотоволтаични модули, решението често се взема в полза на негорима изолация от каменна вата. Това се отнася в еднаква степен за плоски и скатни покриви. Изолационните плочи от фамилията „Masterrock“ за изолация над гредите често са първият избор за използване при класически покрити скатни покриви с фотоволтаични системи. Те обаче се препоръчват и за използване при вградени в покрива соларни системи или соларни керемиди.

Компанията е представена на българския пазар от Rockwool България.

 Източник: https://izolacii.eu/