Изберете страница
„Строителният бранш движи икономиката на България. Затова е важно да продължим да работим заедно и в диалог.“

Това заяви министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков на среща с ръководството на Камарата на строителите в България. В разговора участваха и зам.-министрите Поля Занева и Захари Христов, както и началникът на кабинета на министъра Юлия Ивкова.

По време на срещата представителите на камарата оказаха своята благодарност към архитект Шишков за бързата и качествена работа за изработване на методиката за индексация в строителството.

Следващата важна стъпка е да се изработят указания за прилагането на тази методика, като от бранша настояваха за ясен регламент, определен от регионалното министерство и бяха категорични, че са готови на диалог и съвместни усилия. Министър Шишков направи предложение указанията за прилагането на методиката да бъдат изработени съвместно между експерти на МРРБ, Министерство на финансите и КСБ.

Около необходимостта от узаконяване на незаконните строителни дейности, открити на магистрала „Хемус“ и някои язовири в страната се обединиха още от КСБ и ръководството на МРРБ. В този контекст министерството вече публикува за обществено обсъждане и промени в Закона за устройство на територията. Предстои одобряването и публикуването и на измененията в Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

За съвместни усилия в посока промяна на нормативната уредба, свързана с договорите за текущ и основен ремонт, настоява министърът на срещата. „Искам да сложа ред и малко да либерализираме нещата“, коментира архитект Шишков и добави, че в момента законодателството е това, което създава проблем. Технологиите напредват, а законът е на едно място, затова е необходимо законът да бъде свързан с новите технологии, за да може да работи, не да пречи на технологиите, посочи регионалният министър.

От КСБ изразиха готовност за предоставяне на експертиза по отношение промени в нормативната база.

По време на срещата е обсъден и въпросът с предстоящата програма за енергийно обновяване на жилищния фонд и обществени сгради. Министърът запозна с детайли по програмата представителите на строителния бранш и отново подчерта, че насоките за кандидатстване по процедурата вече са публикувани за обществено обсъждане.

 

Източник: stroiteli-bg.com