Изберете страница

Изолация от екструдиран полистирен (XPS) на“Съндолит“ е спицифицирана за новоткрития, вълнуващ Национален пейзажен изследователски музей в Националния парк в Нортъмбърленд. Позната като „диабоза“, тази нова атракция в близост до Хексам вдъхновява посетители от всички възрасти да изследват пейзажа, историята, културата и наследството на Нортъмбърленд.

XPS клас 300 е специфициран от архитектите от „Джей Ди Ди Кей“ за живия покрив, който е напълно достъпен от алеята и платформите и дава още едно предимство на един от най-величествените пейзажи в Обединеното кралство – Стената на Адриан – част от защитените обекти на ЮНЕСКО.

Общо 1900 кв.м. изолация е монтирана с дебелина 270 мм., залесена с местен прецип с цветя. Материалът XPS от “Съндолит“ е избран като рентабилно решение, което може да издържи тежестта на почвата и озеленяването, както и провеждането на футболни мачове на покрива. Екструдираният полистирен (XPS) е водоустойчив и позволява на зеления покрив да се развива.

„Диабозът“ е първият Национален пейзажен изследователски музей в Обединеното кралство. Проектът е ръководен от администрацията на Националния парк и получава голямо финансиране от Националната лотария с грант на стойност 7,8 милиона лири от Лотарийния фонд на националното наследство.

Целта на диабоза е да стане причината повече хора да посетят Националния парк. Той е проектиран да осигури разбиране на някои от най-красивите пейзажи в страната. Музеят е отворен през цялата година и разполага с многообразие от съоръжения включително хостел, изложбени площи, провинциален бизнес център, магазини и кафене.

Изграждането на жив покрив от прецип е отличителна черта на музея. Почвата е специално разработена за този проект и е базирана на почвите, открини в изоставените местни кариери от диабоз. Бавнорастящи треви и цветя са засяти няколко месеца преди откриването на музея през юли и въпреки че растителността първоначално изглежда рядка, се очаква да се развие върху основата от XPS с минимална поддръжка.

Стюарт Еванс, директор на корпоративните услуги на администрацията на Националния парк в Нортъмбърленд споделя: „Изолацията от XPS на“Съндолит“ предостави на администрацията на Националния парк решение за успешно изграждане на обществено достъпен зелен покрив с местни треви и цветя, който да издържа натоварването на над един метър почва и отводняване независимо какво е времето. Подобно съоръжение е проектирано за пръв път в сграда в Обединеното кралство. Живият покрив е специфика на сградата и е харесван и високо ценен от посетителите.“

Източник: www.rcimag.co.uk