Изберете страница

С над 1000 дървета и 20 000 растения по фасадата си един нов небостъргач в Бризбейн, Австралия, ще има повече зеленина от близкия парк, край който ще бъде построен. Проектът от типа „градска гора“ предвижда високата сграда да използва устойчиви технологии като слънчева енергия и система за събиране на дъждовна вода.

Брисбейнската „градска гора“ няма да е дело на Стефано Боери. Въпреки че той разви идеята за вертикалните градини по света, а на японско архитектурно студио. Сградата, която са замислили, ще се издигне на височина от 30 етажа и ще има обща площ от 55 000 кв. м., с 382 апартамента.

Високата жилищна сграда ще бъде издигната на големи колони. Те изглеждат като стволове на дървета. Защитеното пространство на нивото на земята ще служи като малък обществен парк с размери 1 642 кв. м. На покрива ще има двуетажна градинска зона за обитателите на блока.

“Вертикалното засаждане във високи сгради е част от ново движение, което подтиква архитектите да връщат зеленината, биологичното разнообразие, кислорода и ползите за психичното здраве (от зеленината) обратно в в градския живот с висока плътност”, казва компанията. “Градската ни гора постига 300 процента покритие на строителната площадка с жива зеленина. Тя включва над 1000 дървета и повече от 20 000 растения, избрани от 259 местни вида. Това е повече от пет пъти повече от броя на дърветата, налични в близкия парк Мусгрейв”.

Цялостната форма на сградата е е проектирана да максимизира естествената светлина. Така се насърчава кръстосаната вентилация, докато зеленината ще осигури и допълнителна изолация. Други устойчиви характеристики включват слънчеви панели, система за събиране на дъждовна вода и събиране на сивата вода за напояване, както и използването на рециклирани и устойчиви материали.

Проектът се разработва и очаква разрешение за планиране.

Източник: GreenTech.bg