Изберете страница

През последните години популярността на „живите“ покриви, известни още като зелени покриви, нарасна и за това има основателна причина. Те не само представляват декоративно допълнение към задния двор, но имат и множество ползи за околната среда.

Не е необходимо тепърва да строите или да правите надстройка, за да бъде това екологично подобрение на дома част от плановете ви. В някои случаи зеленият покрив може да бъде инсталиран на вече съществуваща къща, гараж или постройка в задния двор. Но тези зелени покриви са не само чудесен начин да подобрите гледката си, а много повече.

Зелените покриви са най-биологичната покривна система, казва Карл Харисън, професионалист в областта на настилките Trex и основател на Karl Harrison Design. Те са естествени, цветни, биоразнообразни и допринасят за екологичния отпечатък на всяка сграда, поддържаща такъв тип покрив. Намаляват оттока на вода от валежи на покривав канализацията, като я абсорбира. Растенията се нуждаят от вода, за да оцелеят, а зелените покриви задържат по-голямата част от дъжда, който пада върху тях.

Как функционират зелените покриви?

Съществуват три различни вида зелени покриви: интензивни, екстензивни и хибридни.

Интензивна система за зелени покриви

Подобно на покривните градини, интензивните зелени покриви са проектирани така, че собствениците на жилища да могат да са в контакт с растенията – както за да се грижат за зеленината, така и за да се наслаждават на околната среда.

Интензивната система използва слой почва, който е дълбок поне шест инча (15,24 см) и позволява отглеждането на различни растения. Тя също така предлага най-добро усвояване на водата. Интензивният покрив трябва да бъде достъпен, за да можете да се грижите за него, и ще трябва да отделяте време за това. Той също така предлага добра изолация.

Интензивната система на зелен покрив  е тежка, което трябва да бъде предвидено при проектирането на нова или разширение на съществуваща сграда.

Интензивният зелен покрив не трябва да се бърка с обикновения зелен покрив, казва Харисън. „Той е по-скоро като цяла градина на вашия покрив.

Интензивният зелен покрив може да има същите растения като екстензивния, но обикновено е с по-широк набор от растения и изисква повече поддръжка. Обичам растения като бял равнец заради дългия им период на цъфтеж и вечнозеления хеликтотрихон. Можете обаче да отглеждате всичко друго, което покривът ви може да понесе, от кактуси до кордилини – съветва Ники Баркър, старши съветник по градинарство в RHS. Чувствителните градински растения са чудесно допълнение, тъй като ще помогнат за създаването на спокойна среда във вашия зелен оазис.

Екстензивна система за зелени покриви

Един екстензивен зелен покрив често е покрит със седуми, въпреки че може да бъде(ат засадени ниски треви, мъхове и др. Слоят от субстрат или почва е плитък, което означава, че той е подходящ за носещи конструкции, които не биха могли да понесат теглото, на един интензивен покрив.

Лекият,както и полуекстензивният зелен покрив са по-лесни за инсталиране, , отколкото интензивната система. Той няма да осигури толкова много задържане на вода, нито изолация, но изисква по-малко поддръжка, ако търсите начален начин за създаване на еко къща.

Екстензивните зелени покриви се нуждаят от стандартна изолация, а също така трябва да се има предвид и оттичането на дъждовната вода.

„За екстензивен зелен покрив препоръчвам седуми като лютива тлъстига и дебелец. Те могат да се съчетаят с растения, които са подходящи за дивата природа, като риган, звездан и лятно цъфтяща алпийска астра“, съветва Ники Баркър.

Хибридна/полуинтензивна система за зелен покрив

Хибридният покрив съчетава двете системи, като включва седуми, декоративни треви, най-добрите сукуленти и многогодишни растения. Необходимо е периодично напояване, но хибридният зелен покрив изисква по-малко поддръжка от интензивния покрив.

Полуинтензивната система е с малко по-голяма дълбочина от екстензивния зелен покрив и позволява по-голямо разнообразие на растенията. Нуждите от поддръжка са сравнително ниски.

Осигуряват ли зелените покриви изолация?

„При зелените покриви за жилищни сгради едно от основните предимства е изолацията, както от топлина, така и от студ, така че сметките за енергия намаляват“, казва Риана Хънт от Recover Green Roofs, LLC, компания за проектиране и инсталиране на зелени покриви в Сомървил, Масачузетс.

Къщите губят много енергия през покрива, но също така и консумират много енергия на покрива. Зелените покриви задържат много вода, което намалява температурата на въздуха около тях.

„Направи си сам“ или професионален монтаж?

Ако просто търсите екологично допълнение към навеса, зелените покриви са красив начин да увеличите устойчивостта на вашия парцел. Направени в малък мащаб върху сграда в задния двор, те могат да бъдат доста лесни за инсталиране и следователно могат да бъдат монтирани от домашни майстори или от професионалисти.

Въпреки това, ако се съмнявате в способностите си на майстор, най-добре е да потърсите професионален съвет, особено ако монтирате такъв покрив на голяма част от дома си.

„Предимствата на използването на квалифициран монтажник са, че той ще може да набавя материали по-икономично, ще предлага по-качествени материали и ще има дългогодишен опит, така че може да се окаже по-евтино и по-бързо да се наемат професионалисти. Покривът, монтиран от професионалист, също ще има гаранция, макар че продължителността ѝ ще зависи от посещенията за поддръжка на две години или на тримесечие (в зависимост от вида“, казва Джеймс Бийти.

Ако изберете подхода „Направи си сам“, уверете се, че спазвате указанията и че покривът и изчисленията ви са проверени от изпълнител на покривни работи, преди да започнете. Препоръчваме също така да потърсите добър изпълнител, който да ви помогне да инсталирате хидроизолационния слой, тъй като всяка грешка на този етап може да се окаже катастрофална.

Екологичен ли е зеленият покрив?

Зеленият покрив е чудесна идея за устойчива градина. Той също така позволява да замените екологията, която сградата е отнела, с подходящи местообитания за насекоми и птици. Ако разполагате с интензивен зелен покрив, можете да подобрите екологичните му характеристики, като засадите цветя, които привличат пчели и пеперуди.

Ако имате покрив, който може да издържи на средна тежест, и можете да добавите местни растения за опрашване, можете да създадете оазис за пчелите и насекомите, които иначе би трябвало да напуснат района или да изминат дълъг път, за да намерят това, от което се нуждаят, казва Риана Хънт от Recover Green Roofs. В градовете на пчелите може да им се наложи да изминат 5 мили (8 км), за да намерят необходимите им растения, докато в миналото е трябвало да изминат само 30 метра. Зеленият покрив създава оазис за пчелите, така че е от огромно значение за опрашването и здравето им.

Някои проучвания показват, че зелените покриви могат да повишат ефективността на слънчевите панели, като ги охлаждат през летните месеци.

Ако търсите начини да увеличите зеленината в малка градина, живият покрив може да увеличи площта на вашия парцел, без да прави компромис с други елементи.

Издържа ли живият покрив по-дълго от традиционния?

Зеленият покрив може да увеличи значително продължителността на живота на един покрив. В САЩ обикновено покривната мембрана за жилищни сгради не издържа повече от 20 години, но зеленият покрив ще издържи много повече, казва Риана Хънт от Recover Green Roofs. В Германия има няколко зелени покриви, които са издържали над 100 години.

Подходящи ли са зелените покриви за задържане на дъждовни води?

Друго голямо предимство на зелените покриви, особено в гъсто населените и стари градове, е задържането на дъждовните води. Когато вали дъжд, той се влива в дъждовната канализация, а в по-стари градове като Бостън след това се оттича в канализационната система. А отпадните води попадат в нашите водоеми.“ – казва Риана Хънт от Recover Green Roofs. Рисковете включват замърсени водоизточници и замърсена почва, а също така намаляват цялостното здраве на всяка екосистема, до която водата се докосва.

Тъй като зелените покриви абсорбират дъждовната вода, те помагат да се предотврати претоварването на градските канализационни системи. В крайградските и селските райони това води до по-малко наводнения.

Един зелен покрив може да събере количество от около 0,6  галона вода на квадратен фут от площта на зеления покрив, според проучване за Министерството на енергетиката и околната среда в САЩ. (около 25 л. на м2)

Намаляват ли зелените покриви въглеродния отпечатък?

„Зеленият покрив има своето значение по отношение на въздействието върху околната среда. Добавената зеленина помага за премахването на опасния CO2 от атмосферата. Изчислено е, че един зелен покрив с площ от 1 кв.м. може да поеме до 5 кг емисии всяка година, което е същото количество, което обикновеният автомобил отделя по време на 80-километрово пътуване“, казва Том Маккина, дизайнер в Resi. Така той стига до извода, че 10 кв.м. могат да поемат до 11 кг емисии.

Живият покрив ще подобри и изолацията на сградата. Това ще намали сметките, ако се използва за пристройка или сграда в задния двор, и ще намали риска от поява на мухъл в навеса.

Подходящ ли е моят покрив за зелен покрив?

Не всеки покрив е подходящ за жив покрив.  Джеймс Бийти от „Зелени покриви“ споделя основните неща, които трябва да се вземат предвид, преди да започнете:

Наклон на покрива – ограничението е 45 градуса – при повече от 45 градуса покривът ще се свлече по наклона.

Здравина – съществуващите покриви вероятно ще се нуждаят от укрепване. Преди да започнете работа, препоръчваме да се обърнете към строителен инженер, който да прецени дали покривът може спокойно да издържи предполагаемото натоварване.

Климатични условия – покривът трябва да получава достатъчно слънчева светлина, за да могат растенията да се развиват добре след монтирането му.

Достъп – за да се позволи изграждането и поддръжката на покрива – ако е интензивен или полуинтензивен.

Можете ли да имате зелен покрив при всякакви климатични условия?

Ако живеете на място с неблагоприятни климатични условия и се притеснявате за жизнеспособността на зелен покрив, не се притеснявайте.

Климатът не е проблем, той е просто съображение при проектирането, казва Риана Хънт от Recover Green Roofs. В Аризона се проектира за условия на сухо време. В Бостън проектираме покриви, които са в състояние да издържат на снеговете всяка година.“

Важно е да се отбележи, че ако живеете в район с много дъжд или сняг, трябва да сте сигурни, че покривът ви може да издържи както на тежестта на материала за зелен покрив, така и на водата, която той ще поеме.

„Нещото, което наистина трябва да вземете предвид, е дали покривът може да издържи два до три пъти по-голяма тежест от снега и дъждовната вода. Това е главното условие, което определя дали можете да поставите зелен покрив на вашата сграда и какъв да бъде той”, казва тя.

Фирмата за проектиране, с която работите, ще може да ви предложи растения и стил на покрива, които са подходящи за вашия район. Когато избирате материали за зелени покриви, не забравяйте да изберете варианти, които могат да издържат на ниски температури, ако живеете в район със студени зими. Обикновено сортовете седуми, използвани за зелени покриви, са достатъчно издръжливи, за да издържат както на големи засушавания, така и на зимни температури.

 

Източник: homesandgardens.com