Изберете страница

Зеленият покрив не е новост, напротив – този тип покривни решения са сред първите, познати още от каменния век. По-голямата част от старите постройки като юрти, землянки и др., особено в районите на Сибир и Скандинавието са били решени именно с т.нар. зелени покриви.

В съвременния свят, в който проблемите с т.нар. градски топлинни острови, глобалното затопляне и климатичните промени, все повече вълнуват всички ни, изборът на зелен покрив или фасада е все по-чест. Към него прибягват както световните архитекти, така и частните инвеститори, решили да си построят нов дом.

Освен това изборът на зелен покрив е и едно от практичните решения за компенсация на все по-ограничените количества растителност в градска среда.

Зеленият покрив – решение за топлоизолация през лятото

Зеленият покрив действа предимно като регулатор на топлината. Затова и ефектът се усеща най-добре през летните месеци.

При т.нар. традиционни покриви например могат да възникнат значителни колебания в температурата на закрито. През лятото сградата се затопля, защото класическият покрив абсорбира топлината от слънцето. Докато при зеления покрив растителността отразява по-голямата част от пряката слънчева светлина, вместо да я абсорбира. Освен това влагата, присъстваща в растителността, се изпарява, което също осигурява допълнително охлаждане.

Така температурата в сградата остава по-ниска и води до икономия на енергийните разходи от използването на климатични системи например.

Топлорегулиращият ефект на зеления покрив през зимата

През зимата ефектът на регулиране на топлината на този тип покриви е по-малък, отколкото през лятото. Именно заради задържането на влагата, за която вече споменахме. И все пак зеленият покрив, засаден с треви или билки допринася положително за регулирането на топлината. При него субстратният слой е по-дебел, отколкото при стандартните решения. И макар с по-ниска ефективност спрямо летния сезон, спестява и от сметките за отопление през зимата.

Звукоизолация: по-тиха среда на закрито и на открито

 

В допълнение към топлоизолацията, зеленият покрив има и звукоизолиращ ефект. Комбинацията от субстрат, растения и вградения въздух в зелената покривна система осигуряват добра звукоизолация. Това става посредством свойството да абсорбират и отразяват звуковите вълни. Субстратът блокира по-ниските честоти, докато растенията поглъщат по-високите.

Този тип покривни системи помагат и за изолиране на шума от натоварения трафик в градска среда, но също така и от силен дъжд или буря от градушка. Т.е. може да осигури повече спокойствие и тишина в дома или офиса.

Зелените покриви намаляват звуковия резонанс с 3 dB и осигуряват шумоизолация до 8 dB. Това може да не изглежда много, но за човешкото ухо намаляването на нивата на шума с 10 dB означава да бъде с 50% по-тихо.

Разбира се степента на звукоизолация е в пряка зависимост и от дебелината на зелената покривна конструкция, тъй като субстратът и растителността играят важна роля. Колкото по-дебели са те, толкова по-добра е звукоизолацията. Според проучване на Dunnett & Kingsbury, проведено на летището във Франкфурт (Германия) намаляването на шума с 5 dB се постига с монтирането на зелен покрив с дебелина от 10 см.

 

По-ниска температура за заобикалящата среда и т.нар. градски топлинен остров

Не само сградата със зелен покрив се възползва от ефекта на регулиране на топлината. През лятото температурата в града е с около 5-7⁰C по-висока от тази в селските или не толкова гъсто населени крайградски райони. Това е така, защото сградите и пътищата (т.е. целият бетон и асфалт, които ни заобикалят) в един град поглъщат топлината и след това я излъчват отново по-късно. Този феномен е известен като ефект на „градския топлинен остров“.

Растителността обаче отразява по-голямата част от топлината, а това води до по-ниска околна температура. Освен това растенията охлаждат въздуха, защото съдържащата се в тях влага се изпарява. Изследвания, проведени в Центъра за изменение на климата в Тиндал, показват, че се нуждаем от 10% повече зеленина в града за борба със затоплянето и за противодействие на свързаните с това климатични промени.

Разбира се, не на последно място е и чисто визуалното предимство, което може да се постигне с избора на зелен покрив. Безспорно този тип конструкции освежават и разкрасяват не само сградата, но и целия район.

 

Източник: 1kam1.com