Изберете страница

Публикувано на 21.06.2018 г.

Основни европейски банки пускат нова зелена ипотечна схема

Европейската мрежа на Световния съвет за зелено строителство и 37 водещи европейски банки пуснаха нова пилотна ипотечна схема за енергийна ефективност. Това е сигнал от инвеститорите, че зеленото строителство е ключов разрастващ се пазар за Европа.

Пилотната схема цели тестване на нови европейски критерии за ипотеки за енергийна ефективност, разработени от Европейската мрежа на Световния съвет за зелено строителство и техните партньори в контекста на финансираната от ЕС инициатива за ипотеки за енергийна ефективност. Някои от най-големите европейски банки участват в схемата като BNP Paribas, ING Bank, Nordea Bank, Societe Generale.

Рисковете при зелените домове

По-ниските разходи за комунални услуги и запазването на себестойността за по-продължителен период допринасят зелените домове да бъдат възприемани като по-ниско рискови инвестиции както за заемодатели, така и получатали на кредити. Наблюдава се и бързо нарастващо инвеститорско търсене на ипотеки на зелени имоти, което кара заемодателите да предлагат по-атрактивни ипотеки на избралите зелен дом.

Банките, участващи в пилотната схема, ще предложат по-ниски лихви за ипотеки, които отговорят на условията на схемата, както и други форми на преференциално финасиране. Участието на близо 40 водещи банки в схемата е доказателство, че големите инвеститори все по-често приемат енергийно ефективните домове като по-добра инвестиция.

Тери Уилс, изпълнителен директор на Световния съвет за зелено строителство посочи: „Ангажираността на водещи европейски банки с тази пилотна схема показва, че зелените домове са на път да изместят традиционните. Европейската мрежа на Световния съвет за зелено строителство е разработила критерии за енергийна ефективност на нови и обновени сгради, за да се спомогне утвърждаването на устойчив пазарен стандарт за банки, които предлагат зелени ипотеки. Планираме с времето разработването на стандарти, които да помагат на инвеститорите да се справят с рисковете в климата.

През следващите 1-2 години банките, участващи в схемата, ще изследват как критериите на схемата ще бъдат прилагани в бизнеса с ипотеки. Предвижда се инициативата да създаде ново поколение ипотечни продукти, които да помогнат на потребителите да да се възползват от пестенето на енергия в сектора на недвижими имоти.

Стефани Сфакианос, директор капиталови пазари в BNP Paribas подчерта: „Реализирането на инициативата за енергийно ефективни ипотеки ще допринесе за подобряване на живота на хората и е един от механизмите на BNP Paribas и сродни организации да предоставят качествени решения за домовете на клиентите си. В BNP Paribas сме ангажирани с предоставянето на устойчиви решения и вярваме, че инициативата за енергийно ефективни ипотеки е основна за овладяване на проблема с въглеродните емисии, като в същото време даваме възможност на клиентите си да живеят по-удобно и здравословно.“

Майкъл Луис, изпълнителен директор на E.ON в Обединеното кралство заяви: „Зелените ипотеки имат потенциала да започнат енергийно ефективна революция като дадат възможност на собствениците на домове да получат достъп до финансиране, чрез което да подобрят домовете си. Горди сме, че сме водещ партньор в инициативата за енергийно ефективни ипотеки и вярваме, че пилотната фаза дава чудесни възможности за банки, комунални услуги и експерти по енергийна ефективност да работят заедно, за да превърнат една прекрасна идея в реалност.“

Източник: www.roofingtoday.co.uk