Изберете страница

Няма да преувеличим, ако кажем, че фасадата на сградата е най-важният й елемент, както за архитектите, така и за самите потребители. Тя е и сред най-предизвикателните характеристики при проектирането, защото е „дрехата“, която превръща дадена сграда в разпознаваема, отличителна.

Същевременно, както при всичко останало в строителството, и тук тенденциите непрекъснато се развиват и усъвършенстват технологично. В този смисъл темата за тенденциите около дизайна на фасадата също може да търпи непрекъснато развитие.

След обявяване на световната пандемия през 2020 г., хората оцениха много повече домовете си, отколкото преди. За съжаление и през тази година трендът на пандемичната обстановка не се е променил особено. Психологическата нагласа, че ще продължим да прекарваме повече време в домовете си. Това неизменно повлия и на дизайна и архитектурните решения по различни начини.

Стремежът към осигуряване на открити пространства и комфортни балкони, на които да можем да прекарваме повече време навън, доведе до иновативни дизайни. Те включват живи елементи, покривни и фасадни градини и др. Материалите, които все по-често ще видим да се използват, са тези, които отговарят на характеристики като устойчивост; дълготрайност и енергийна ефективност. А архитектите работят все по-усилено в посока да намират иновативни решения, комбиниращи устойчиви материали за енергийна ефективност, включващи слънчеви панели на покрива, прозорци с подобрени качества на стъклопакетите, висококачествени решения за изолация със сайдинг, метални и стоманени панели за изолация и др.

В случай, че ви предстои строителството на нова къща, друг тип сграда или реновацията на вече съществуваща, това са основните тенденции при фасадите, за които си заслужава да знаете:

Технологични иновации в проектирането и строителството

Развитието на нови технологии за подобряване качествата на всички елементи от процеса на проектиране и строителство винаги са „добре дошли“. Изкуственият интелект набира все по-голям интерес както сред фасадните дизайнери, така и сред архитектите. Причината е, че може действително да поеме голяма част от работата, която архитектите обикновено извършват „на ръка“. Това е и първата стъпка към идеята за т.нар. генеративен дизайн, където процесът е съсредоточен около безкрайните компютърни възможности и цели намиране на оптимални конструкторски решения, базирани на зададени параметри. Роботизираните строителни техники също набират скорост и могат все по0често да бъдат прилагани в реални условия.

Поликарбонатът е една от „примамливите“ алтернативи на стъклото при употребата му на решения за фасадите. Благодарение на различните нива на прозрачност може да осигури оптимално допускане и дифузия на светлината. Освен това, той е лек, гъвкав, рециклира се, издръжлив и устойчив на удар и има UV защита, в допълнение към устойчивостта на температури от -40 °C до 115 ° C. Този материал осигурява и много допълнителни възможности по отношение на цвят и естетика, позволявайки на архитектите да създават динамични и изразителни фасади.
Фокус върху околната среда и управление на въглеродния отпечатък

Намаляване на въглеродния отпечатък е приоритетна цел, както за еколозите, така и за строителните фирми и архитектите. Много от правителствата също работят целенасочено върху темата за въглеродна неутралност при проектирането и строителството с цел постигане на минимален въглероден отпечатък на страните си.

Фасадите на сградите са един от „ключовете“, които допринасят значително за енергийната им ефективност. А това от своя страна помага да се сведат до минимум разходите и проблемите, свързани с високите сметки за енергия.

„Обличането“ на сградата е неразделна част от плана за енергийна ефективност на всяка сграда. Все по-често забелязваме стремеж новите фасади не просто да са енергийно ефективни, но и сами да произвеждат необходимата си енергия. И дори още по-добре – да бъдат и депа за съхранението й. А това води до т.нар. й пълна самодостатъчност „извън мрежата“.

Фасадата трябва да е запомняща се

Както казахме в началото, фасадата е това, което може да превърне сградата в „модна икона“. В световната архитектура има достатъчно такива примери, които да потвърдят думите ни, а иконичните фасадни дизайни на Франк Гери, концертната зала на Уолт Дисни или Художествената галерия в Онтарио са само малка част от примерите, които можем да ви изброяваме поне в продължение на седмица…

Фасадата е това, което ще ви накара да запомните или не една сграда от пръв поглед. Ако се огледате около себе си, ще забележите, че дори и „най-обикновените“ дизайни на търговски вериги или молове се стремят (къде по-успешно, къде – не) към постигане на запомняща се фасада. В бъдеще, определено естетиката на визията ще се наложи все повече да се комбинира с практичност.

Luma Arles, на върха на който се издига необикновената кула на Франк Гери

Интелигентните сгради – все по-търсени

Дизайнът на т.нар. смарт сгради (умни сгради) е друга набираща скорост в строителството тенденция, тясно свързано с устойчивостта.

Включването на интелигентни елементи в проектирането на фасадата означава избор и тестване на различни технологии, които подобряват качествата и функциите й. Една фасада можем да я наречем „умна“, когато може да се адаптира към условията на околната среда, да се трансформира. Това се случва, когато нейните компоненти могат да се адаптират към различни условия вътре или извън сградата.

Интелигентните фасади обикновено включват интелигентно остъкляване, което може да увеличи максимално слънчевата светлина, като същевременно предпазва от слънчевата радиация и същевременно да контролира вентилацията и дори отоплението.

Интересът към интерактивния и адаптивен фасаден дизайн е набира все повече скорост в индустрията. Той се развива като ключов сектор, в който се инвестират милиони за научни изследвания и технологични разработки. А основният фокус обикновено е върху иновации в остъкляването и различните материали за изграждане на стени и преградни панели.

Една от интересните разработки, която също набира скорост е решението за стъклена фасада, която може едновременно с това да се използва за отглеждане на микроводорасли. Те използват слънчевите лъчи за затопляне на вода, която впоследствие да се използва за нуждите на сградата.

Стар, но златен пример за технологичните иновации в областта на фасадните решения: The Gherkin, 30 St Mary Axeе в Лондон е пример за двойна фасада – два слоя стъкло с пролука помежду им, което значително увеличава топлинната ефективност на сградата.

Да бъдат цветни!

Защо решихте, че когато говорим за фасада, дизайнерските тенденции при избора на цветове нямат значение!?

Да, тенденциите в дизайна на фасадите все повече се съобразяват с тези на цветовете и интериорните декори като цяло. Все по-често ще забележите новопостроена сграда с цветна фасада и съответно – разнообразите в предлагането също се разширява.

Фасадните цветове, които сме свикнали да приемаме за даденост, най-често са сиво, бяло, нюанси на жълто или керемидено. Все по-често обаче съвременните строители и архитекти отчитат тенденции на „по-живи“ цветови алтернативи, като различни нюанси на зеленото например. Pantone обяви за цветове на годината „безупречно сиво“ и „озаряващо жълто“. Затова – имайте ги предвид и вие, защото архитектите и строителите също следват „модните тенденции“.

Бъдещето на фасадата: „Зелена“ и устойчива, категорично!

Не подценявайте всичко, което ви споделихме до тук. Без значение дали сами ще търсите най-подходящото решение за избор на фасада на вашата къща, жилищна сграда или търговски обект, или ще се доверите на специалисти.

„Устойчивост“ е определението, което ще води развитието на сектора те първа. Включително и у нас правителството все по-целенасочено работи в посока развитие на плана за т.нар. зелен преход, който ще засегне всички ни – от големи инвеститори в строителството до частните собственици на къща.

И въпреки че интериорът на сградите, тяхната „вътрешна функционалност“ е водеща от десетилетия, фасадите имат не по-малко важна роля, на която те първа ще обръщаме внимание.

XTU studio са проектирали кула с фасада, изцяло покрита с водорасли. Проектът се очаква да бъде завършен следващата година, а идеята е по този начин да постигнат търсения ефект за „зелена фасада“ и едновременно с това тази биофасада да абсорбира въглеродния диоксид, действайки като изолация на сградата.

 

Източник: 1kam1.com