Изберете страница

Те могат да спестят разходи за енергия и да отговорят на засиленото търсене на продукти местно производство

Направете обиколка от високо на много известни градове в света и ще откриете една забележима черта, която е обща за всички – растящ брой зелени покриви.

Дали са грижливо обработвани градини на покрива на небостъргачи в Чикаго, градски ферми, сгушени сред кулите в Хонконг или зелени слоеве на върха на много големи сгради в Копенхаген, все повече градове включват в градоустройствените си норми задължителни зелени покриви върху новите постройки, пише консултантската компания JLL.

Торонто, например, прие закони за новите сгради или за разширения с над 2000 кв. м през 2009 г. Оттогава строителните предприемачи трябва да покриват между 20% и 60% от сградите си с растителност. Независимо, че могат да претендират за такса, под 10% са избрали да я поискат, сочат данни на кметството в Торонто.

Други градове са предпочели по-голяма гъвкавост. В Сан Франциско 15% до 30% от покривните площи върху новите сгради трябва да включват слънчеви панели, зелени покриви или и двете.

„Политиката на местните власти беше и продължава да е голям фактор за промяната. Все повече градове целят да подобрят качеството на въздуха, да се предпазят от наводнения и жеги по време на горещи вълни и да върнат природата в градската среда“, казва Изабел Скръби, консултант по планиране, развитие и наследство в JLL.

Това е значително развитие спрямо първата поява на зелените покриви преди 50 години. Тогава често благотворителни организации или жилищни кооперации се натоварваха със задачата в германски градове като Дюселдорф и Щутгарт. Щутгарт днес е смятан за столицата на зелените покриви в Европа.

Стимулиране на по-зелено бъдеще

Днес често има финансови инициативи за зелено бъдеще. В Хамбург мерките за зелени покриви както на жилищни, така и на бизнес сгради са субсидирани с до 50 хил. евро чрез банка Hamburg IFB.

В САЩ регулациите за дъждовна вода във Вашингтон и програмата за данъчни облекчения във Филаделфия насърчават зелените покриви.

В Лондон няма подобни инициативи, но в града се намират около 42% от всички зелени покривни площи във Великобритания. Това се дължи отчасти благодарение на жилищни програми като Collingdale Gardens в квартал Барнет и Islington Square.

Градовете с по-ниски нива на зеленина са изправени пред предизвикателството да направят подобрения, казва Ерин Уилямс консултант в отдела за устойчиво развитие на JLL. „За целта повече строителни предприемачи и собственици на съществуващи имоти трябва да прегърнат идеята“, допълва той.

Макар че има практически проблеми за преодоляване – от транспортиране на материали на покривите до напояване и управление на дъждовните води, за инвеститорите и наемателите има и ползи.

Макар че комуналните разходи варират между градовете, Националният съвет за изследвания на Канада счита, че зелените покриви могат да намалят употребата на климатик с до 75%.

При сравнение между очакваните разходи за обикновен покрив с разходите за зелен покрив с площ от 2000 кв. м изследване от 2006 г. на Мичиганския университет установи, че през жизнения си цикъл зелените покриви може да спестят около 200 хил. долара. Почти две трети от тях са от спестени разходи за енергия.

Привлекателност за съвременните наематели

Зелените покривни площи може да останат празни или да бъдат предназначени за отмора за подобряване на здравето и благосъстоянието на наемателите в сградата. Някои покриви поемат по различен път.

На фона на засиленото обществено безпокойство от климатичните промени и растящия апетит за храни местно производство градското земеделие започва да набира скорост. Покривите често предлагат висококачествена среда за отглеждане на пресни продукти. Най-голямата градска ферма в света Nature Urbaine на компанията Agripolis беше показана неотдавна на покрив в центъра на Париж.

В Ексетър градина на покрива на търговския център Princesshay, включва пет кошера, плодови дръвчета и билки. Тя е дом на около 100 хил. пчели. От създаването й през 2012 г. медът се продава като деликатес.

Този модел се използва и от компанията YKK в Хонконг за създаването на градска ферма с площ от 836 кв. м. Тя произвежда органични зеленчуци. Те се даряват на местни благотворителни организации за изхранването на нуждаещи се хора.

„Превърнахме малко използвано пространство на сградата в жизнено място. Тук наемателите помагат за отглеждането на растенията“, казва Сотоми Фунасуги, директор на YKK (HK) Limited. „Това не само позволява на наемателите да си почиват и да се социализират. Така се засилват връзките им с общността, тъй като подкрепят местните благотворителни организации и помагат на децата да учат как да отглеждат зеленчуци“, допълва той.

Макар че броят на зелените покриви и обхвата на употребата им не спират да растат, Уилямс казва, че има възможност за още по-голям ръст на концепцията. Той дава за пример плановете на Париж да направи покривите си ключова част от зелената си трансформация.

 

Източник: investor.bg