Изберете страница

Фасадната мазилка е последният, завършващ слой на всяка фасада и именно тя трябва да осигурява както красив и индивидуален облик на сградата, така и да бъде устойчива на външни условия. Поради тази причина към избора на най-подходящата фасадна мазилка трябва да се подхожда с особено внимание. Бъдете добре запознати с техническите характеристики и предимства на различните мазилки.

Фактори при избора на мазилка

Едни от най-важните условия, които трябва да вземете предвид, когато избирате подходяща мазилка за полагане на вашата сграда, са: размерът на сградата и климатичните условия. Също такаи дали се намира в градска или извънградска среда. По-голямата сграда предполага и по-голямо натоварване на мазилката, особено в по-високите ѝ части. Влажният климат, големите температурни амплитуди, замърсеният въздух също са важни фактори, които определят избора на мазилката.

Днес технологиите за изработването на мазилки се усъвършенстват с всяка изминала година и това дава възможност за взимане на добро решение. Като важен факт ще отбележим, че видът на фасадната мазилка зависи от основата, от която е направена. Разликата между различните видове мазилки е в паропропускливостта, еластичността, устойчивостта на замърсяване. А също така и във вида на основата, върху която се нанасят. Не на последно място е важна и цената.

Преди да се избере фасадна мазилка, е необходимо да се знае дали във фасадната система се използва топлоизолационна плоча от EPS, графитен стиропор, каменна вата или друг вид стена. Важно е, защото не всеки вид фасадна мазилка е подходяща за всяка основа.     

 

Кой продукт да изберете, ако изолирате фасадата си с EPS?

Кнауф България представя завършващата фасадна мазилка Knauf OXXIOXXI е пастообразна полимерна фасадна мазилка, готова за употреба. Предназначена е за употреба на открито, за фасадни системи с топлоизолационни плоскости EPS. Състои се от дисперсионна смола без омекотители, с мраморни частици, специална смес от пълнители, вода, добавки, консерванти и пигменти.

Предлага се в две структури – OXXIS(драскана структура) и OXXIR(влачена структура).

Характеристики на мазилката Knauf OXXI:

■ Пастообразна завършваща фасадна мазилка по БДС EN 15824

■ Готова за употреба

■ Висока устойчивост на атмосферни влияния

■ Устойчива на замърсяване

■ Предназначена за външна употреба

■ С бял цвят

■ Може да се тонира според цветовия каталог на Кнауф

Полагане на фасадна мазилка KnaufOxxi и време на съхнене

Полагането на фасадната мазилка KnaufOxxi се препоръчва да се прави в началото на пролетния или в края на есенния сезон, когато климатичните условия за работа са оптимални. Високата влажност, пряка слънчева светлина, дъжд, силен вятър и ниски температури, могат значително да удължат времето за втвърдяване на мазилката, а фасадния слой може да изсъхне твърде бързо, да се напои с вода или да падне от стената. През летния сезон, мазилката трябва да се полага, когато температурният диапазон е от +5°C до +25°C, върху стената на сградата, която е на сянка.

Съхненето на материала в идеални условия е 1 ден за (mm) дебелина на нанесения слой от продукта. При неблагоприятни външни температури и влажност на въздуха времето за изсъхване се удължава. При благоприятни атмосферни условия след 14 дни материалът ще бъде напълно изсъхнал.

 

Източник: КНАУФ БЪЛГАРИЯ ЕООД