Изберете страница

Публикувано на 26.02.2018 г.

Жълти куполни къщички за сираците в Кения

Торстен Кемлер – социален предприемач от фондация А Better Me построи социален център и временно жилище за доброволци, които помагат на сираци в Кения. Проектът започва през 2015 г. Жълтата къща с купола е проектирана, за да привлече международна аудитория и да направи проекта устойчив. Голям акцент е поставен върху използването на местни материали и труд, с цел намаляване на разходите и минимизиране на строителните отпадъци. Близо 100% от материалите са доставени от радиус от 15 километра около мястото, с изключение на дръжките за врати и душовете, които е трябвало да бъдат с превъзходно качество.

Големите прозорци осигуряват естествена светлина и вентилация. „Това е като природен климатик“, казва Торстен. „Не мислехме, че ще бъде толкова перфектно. Това е мястото, където всеки иска да бъде около обяд, когато слънцето е високо и другите сгради са супер горещи.

Слънчевите бойлери на покривите, които съдържат само няколко тръби, генерират около 100 литра гореща вода, която остава топла до десет часа. Водата, използвана в двете бани и кухнята, отива в градината за напояване на плодове и зеленчуци. „Водата преминава през дупки от чакъл с дървени въглища и картон, за да се филтрира. Ние хвърляме и други органични отпадъци в тези дупки и правим компост. Всичко, което расте около дупките, върви невероятно добре”, каза Торстен.

3-ватовите LED светлини, използвани на закрито, са невероятно мощни и свръхефективни в сравнение с местните енергоспестяващи крушки. Екипът се стреми да използва само слънчева енергия и в бъдеще, когато проектът бъде завършен. И накрая, всичките 11 дървени врати са направени от рециклирана борова дървесина, а 100-те дървета, засадени около къщата, ще компенсират допълнително въздействието на строителството. Като се има предвид, че Торстен е още много млад, не е имал опит в строителството, преди да се заеме с този проект, тази куполна къща е забележително постижение за забележителна кауза.

Източник:www.izolacii.eu