Изберете страница

Една от най-отговорните задачи при изграждането или ремонтните дейности във влажните и мокри помещения в дома се явява хидроизолационната защита и полагането на ефективни бариери под керамичните облицовки срещу вода и влага. Фундаменталната значимост на този процес се дължи на факта, че наличието на влага в конструкция влияе пагубно върху здравината, експлоатационното качество и външния облик на отделните строителни елементи.

Въпреки факта, че това е една добре-известна истина, с цел пестенето на средства, мнозина често пренебрегват нуждата от инвестиране в хидроизолационна система за защита на собствените и помещенията в съседство. В близко бъдеще обаче, вземането на подобно решение често води до напълно противоположен резултат, тъй като е съпроводено с нуждата от допълнителни ремонти, оказващи се пагубни за бюджета.

До какви проблеми води липсата или компрометираната хидроизолация в банята

Поради постоянния контакт с течаща вода, банята се явява най-сериозно натовареното помещение в дома. Агресивното въздействие на водата може значително да увреди положените покрития, навлизайки под положената облицовка. А възникне ли подобен проблем, негативните последици се отразяват не само в нашия дом, а дори напротив – предимно в помещенията, разположени под нас като например – бани, коридори, антрета, спални и други съседни помещения.

Упоритото въздействие на течащата вода и постоянното наличие на остатъчна влага във всички влажни и мокри помещения, заедно с неспособността на керамичните покрития да осигурят нужната им хидроизолационна защита, правят тяхното допълнително хидроизолиране задължително. Най-критичните точки, изискващи особено внимателно изпълнение, са всички вертикални, хоризонтални и ъглови фуги. В тези зони обикновено се срещат две или повече равнини като в тях са концентрирани големи напрежения, водещи до напуквания.

Друго проблемно място се явяват връзките с отводнителните и канализационни съоръжения и тръбопроводите, които не винаги са добре уплътнени, а често дори и изобщо не са. Проникването на влага през въпросните критични точки води до редица проблеми – от увреждане на общото състояние на помещението и просмукването на влага в стени, подове и тавани, до появата на петна, неприятни миризми и мухъл в съседни помещения, които губят своя естетически вид и здравословната си жизнена среда и комфорт.

При липса на хидроизолационно покритие и проява на някои от горепосочените негативни последици, решението често бива само едни – цялостно премахване на облицовъчното покритие, подготовка на основата, нанасяне на хидроизолационен слой и полагане на нова облицовка. В допълнение към това трябва да се добавят и материалите, нужни за ремонт на помещенията, разположени в съседство под проблемната баня, в случай, че влагата е нанесла поражения и там. Така, първоначалното планиране и спестяването на малко средства се оказва далеч по-скъпа „инвестиция“, съпроводена с дискомфорт и разход на време и ресурси.

Как можем да решим този наболял проблем?

Един от най-популярните начини за избягване на подобен тип ситуации е гарантирането на качествена хидроизолационна защита, посредством двукомопнентни хидроизолационни шламове на циментова основа. Този тип решения се утвърждават в практиката като най-ефикасното, лесно приложимо и универсално хидроизолационно решение.

В ролята си на едно от доказалите се на пазара универсални хидроизолационни решения, ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K намира приложение при изпълнението на хидроизолационната защита на редица помещения в многофамилни и офис сгради, хотели, ваканционни комплекси и обществени площи. Ефективното действие на двукомпонентната хидроизолация позволява образуването на здрава и непрекъсната мембрана, предпазваща строителната конструкция от агресията на постоянната влага.

Свойството на продукта да образува здрава, непрекъсната и трайно водоотблъскваща мембрана, го превръща в перфектното решение за осигуряване на дълготрайна и надеждна хидроизолационна защита във влажни и мокри помещения. Функционалната сигурност на системата за хидроизолиране и цялостната защита на помещението и на тези в съседство се гарантира от богатия набор аксесоари, осигуряващи лесното и сигурно изграждане и уплътняване на връзките с различните канализационни, водопроводни и санитарни съоръжения.

Работата с продукта прави интегрирането на критичните елементи и връзки с детайли (прагове, стени, отводнителни системи и др.), както и на ъгловите и конструктивни фуги в хидроизолационния слой, лесно, сигурно и безпроблемно. Така, устойчивостта на помещението на агресивното въздействие на водата е гарантирано за дълъг период от време.

Хидроизолиране на баня – правилният начин за изпълнение на системата

За да се гарантира безкомпромисната хидроизолационна защита и комфортното полагане на последващо покритие, се препоръчва работа със системата от компоненти ХИДРОЗОЛ®. В нея са включени следните продукти:

Полагането на системата се състои в следните стъпки:

  • Етап 1: Подготовка на основата

Преди започване на същинската работа, се изисква внимателната подготовка на основата. Наклонът на основата се оформя предварително с цел предотвратяването на последващо събиране на вода. След това, основата трябва да бъде почистена от прах, наслоявания и мазни петна.

Всички неравности и нездрави участъци трябва да бъдат премахнати. Коригирането на кухините и неравните участъци може да стане с хастарна вароциментова мазилка ТЕРАФЛЕКС® MASTER FIX. Процесът трябва да бъде извършен най-малко три дни преди нанасяне на хидроизолационното покритие. Всички пукнатини с размери над 3 мм също трябва да бъдат ремонтирани.

Основата може да бъде леко влажна, но без видим воден филм. Ако тя е просмукана с вода или е продължително мокра, се рискува компрометирането на нанесеното хидроизолационно покритие.

  • Етап 2: Подготовка на сместа

След като основата е добре почистена и подготвена за работа, се преминава към приготвянето на сместа. В чист неръждаем съд, към дозирания течен компонент, при непрекъснато бъркане с нискооборотна бъркалка се добавя сухата смес.  

Разбъркването продължава на ниски обороти до получаване на хомогенна маса. В случаите, когато нанасянето предстои да се извършва с четка или валяк, може да се добави и малко вода (не повече от 2% или 20 мл вода на 1 кг разбъркан разтвор). Сместа се оставя да престои около 5 минути и се разбърква отново за кратко.

След това се преминава към предварителна подготовка на хидроизолационните маншети. Вземат се мерки и се изрязват според особеностите на подовите сифони, отводнителните отвори и каналите в помещението.

  • Етап 3: Нанасяне

При работа в по-малки помещения, по-удобно е нанасянето на ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K да бъде извършено с четка или маламашка. При големи площи, по-удобно е използването на валяк. При нанасяне с маламашка, хидроизолационният слой трябва да бъде около 2.5 – 3 мм, а при полагане с четка или валяк – между 1.5 и 2 мм.

Нанасянето на хидроизолационния шлам трябва да се извършва равномерно, без да бъдат пропускани участъци. След нанасяне на първия слой ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K, се преминава към полагане на хидроизолационен маншет около сифони, тръби и отвори. В ъглите на помещението на височина до около 2 м, се поставя хидроизолационна лента. Всички ленти и маншети следва да бъдат монтирани в първия хидроизолационен слой, докато е още пресен.

Изчаква се хидроизолационният слой да се втвърди без обаче да изсъхва напълно. При нормални условия (около 20°C – 24°C) това отнема около 3-4 часа.

Преминава се към полагане на втори слой с четка, валяк или маламашка от неръждаема стомана. При нанасяне с четка или валяк, посоката на полагане е напречна на първия слой. При нанасянето на втория хидроизолационен слой, положените маншети и хидроизолационни ленти трябва да бъдат покрити изцяло и плътно. След нанасяне, слоят се оставя да изсъхне. Преди полагането на всеки следващ слой е необходимо да се изчака втвърдяването, но не цялостното изсъхване на предходния, който трябва да остане леко влажен.

Общата дебелина на положената хидроизолационна мембрана в изсъхнало състояние не трябва да бъде по-малка от 3 мм на нито едно място. При нормални условия, слоевете се нанасят през интервал от 3-4 часа (но не по-дълъг от 10 часа).

  • Етап 4: Експлоатация на помещението

След полагане, хидроизолационният слой се нуждае от около 48 часа за пълно изсъхване. Към стъпване и полагане на последващо покритие може да се премине след 72 часа и едва след пълното изсъхване и втвърдяване на хидроизолационния слой.

За монтаж на керамични покрития върху хидроизолационната мембрана се препоръчва използването на еластичните лепила от серията ТЕРАФЛЕКС® – ТЕРАФЛЕКС® GOLD или ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM. Полагането на керамичната облицовка може да се извърши и с други лепила на циментова основа клас C2, както и такива на дисперсионна основа клас D2TE.

Безкомпромисна хидроизолационна защита за силно натоварени площи

Изпитаната хидроизолационна защита, осигурявана от ХИДРОЗОЛ®, е обект на доверие на много изпълнители, не само в частното, но и в общественото строителство. Така, системата намира приложение, както в бани в редица частни домове, така и гарантиране на дълготрайната експлаотационна надеждност на влажни и мокри помещения в хотели, ваканционни комплекси и обществени сгради. Примери за широкото практическо приложение на системата и резултатите от работата с нея можете да откриете в страницата с референтни обекти на МАРИСАН.

Подробно видео ръководство за правилното изпълнение на системата можете да откриете тук.

Източник: МАРИСАН И КОЛЕВ АД