Изберете страница

Уютен малък дом с големи прозорци сред природата може би е мечтата на мнозина. Ако той е толкова ефективен, че няма нужда от отопление и охлаждане, какво по-хубаво от това? Независимо от какъв материал е направен, вашият дом може да бъде енергийно ефективен и да е прекрасна пасивна къща мечта.

Зад концепцията пасивна сграда, която води своето начало от 1991 г. в Дармщат, Германия, където е построена първата пасивна къща, стои идеята за един енергийно по-ефективен дом.

Пасивните къщи са изключително изолирани сгради, в които няма течения, няма неприятен студ. Когато доближиш прозореца, има постоянна вентилация с чист въздух. В тях няма нужда от радиатори. Може да се наложи единствено малък климатик, за да балансирате в по-топлите месеци, коментират експертите.

Когато оставите една пасивна сграда на 20 градуса и се върнете след седмица, температурата ще е паднала до 17-18 градуса. Много малко енергия ще е необходима, за да се върне към 20-21 градуса. Докато ако сградата е строена стандартно и не е изолирана, след седмица температурата в нея ще е 11-13 градуса и ще се наложи всички уреди да бъдат усилени на максимум.

Първоначалната инвестиция е по-висока, но пасивната къща изразходва от 5 до 10 пъти по-малко енергия от стандартната сграда. Това коментира Дмитрий Юдин, управител на Passive House Shop, който преди месеци откри първи шоурум за енергийна ефективност в София. Той е един от консултантите в България, специализирани в изграждане на пасивни къщи.

По-трудно ще е да превърнете своята стара къща в пасивна, но ако сега започвате да строите своя дом, може да направите така, че да бъде енергийно ефективен. Стандартът Passive house е един от най-бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност в света. Но защо в България пасивните къщи все още не са толкова популярни, колкото заслужават. Според вас отговорът може би е високата цена.

По-скъпо е с около 10%, защо не е масово

Реално изграждането на пасивна къща е не повече от 10% по-скъпо, отколкото на стандартна, твърдят специалистите от Центъра за енергийна ефективност “ЕнЕфект”. Дори цената на една енергоефективна къща да е по-висока днес, от разстоянието на времето се вижда, че тя започва да спестява енергия от първия си ден и веднага започва да се отплаща.

“Когато избирате имот, не трябва да гледате само за цената в началото, а да мислите в хоризонт минимум 10-15 години, казва Юдин. И както при покупката на кола гледаме разхода й на гориво, така трябва да се интересуваме и от разхода за енергия на нашия дом през годините и да преценим и колко ще струва сградата след 50 – 100 години.”

Защо тогава продължаваме да строим по технологии отпреди 70 години? И защо пасивните къщи все още са толкова малко? Краткият отговор на специалистите е – защото хората нямат достатъчна информация за ползите.

Сбърканият “лукс” на новите сгради

Адаптирането на старите жилищни блокове към принципите за енергийна ефективност е по-сложно технически и законодателството не предвижда нищо по този въпрос. Проблемът е, че много големи нови сгради продължават да се проектират и строят по стария начин. Още повече че все повече инвеститори се насочват към луксозния сегмент. “За съжаление все още знаем малко за ползите, липсата на информация и страхът от новото са пречките да виждаме пасивни къщи навсякъде”, посочи Дмитрий Юдин.

 

Все по-големи компании проявяват интерес да реализират енергийно ефективни проекти и търсят функционални и допълнителни опции, като вентилация например. Постфактум обаче това е много сложно.

Вентилацията също трябва да се предвиди още в проектирането на сградата. Не можем да направим дупка на фасадата. Така ставаме свидетели на тъжна ситуация, в която в прекрасна луксозна на външен вид сграда със стъклена фасада и апартаменти по 5-6 хил. евро на кв.м няма и не може да се инсталира вентилация. Така на практика 50 – 70 години хората в нея ще живеят при недостиг на кислород, коментира Дмитрий Юдин. Още по-тъжно е, ако става дума за детски градини и училища.

Но има и добри примери. Например хотел във Велико Търново с 30 стаи изгражда система за рекуперация на топла вода, която струва 10 – 15 хил. лева. Отделно един топлообменник на баня струва струва около 1000 лева. Оказва се, че инвестицията се възвръща само за 5-6 месеца.

 

Източник: www.capital.bg