Изберете страница

Училище-мечта, уютно и красиво, енергийно ефективно – такова е новото училище във Винкерлаан, Утрехт. Наречено SO Fier, основното училище е за ученици от специален образователен клас, което подчертава устойчивостта, гъвкавостта и връзката с природата. Разделено е на два обема: учебна зона и спортна зала, които изглеждат като едно цяло благодарение на непрекъснатата тухлена зидария, която обгръща фасадата. Заоблените ъгли „омекотяват“ облика на сградата. Големите прозорци изпълват интериора с естествена светлина и рамкират гледка към зеленината и външни пространства от всички страни.

Разгърнато на близо 3000 квадратни метра, SO Fier се състои от 15 групови стаи, техническо помещение, две фитнес зали, кабинет за амбулаторна помощ и допълнително сервизно пространство. Проектирано да предоставя специализирани грижи за учащите, училището е устроено така, че всяка стая включва баня. Всички стаи гледат към централен двор. Той облива с естествена светлина стаите и „буквално образува място за почивка в сградата“, обясниха архитектите. „Тук можете да се изолирате от останалите като ученик или учител“.

В допълнение към централния двор, SO Fier има и зелен покрив, разположен на ниския покрив между двата обема на сградата. Разположени са и гнездови кутии – за птиците, които традиционно обитават района, а също прилепи и врабчета. Гъвкавостта е вградена и в дизайна на училището: всички стаи могат да бъдат пренареждани по различен начин за различни образователни цели. Проектът е постигнал Fresh Schools Class B, холандски инструмент за определяне на качеството на въздуха в помещенията.

Пространствата са замислени така, че палитрата от цветове и материали да внушава спокойствие и цялостност в натоварения живот на училището, казват архитектите.

Източник: GreenTech.bg