Изберете страница

Дизайнерското бюро Carlo Ratti Associati (CRA) и Bouygues Immobilier разкриха проекта си за ILOW (произнася се ий-лоу). Това е експериментална устойчива сграда, която поема максимално количество енергия от слънцето благодарение на своята овална форма. По план тя трябва да бъде построена в Париж.

Проектът има за цел да свърже два различни – от социално-икономическа гледна точка – квартала близо до Париж. Сградата ще се намира в Нантер, между La Défense – финансовата „централа“ на Париж, която е и най-големият бизнес район в Европа – и квартала, в който се намира Tours Nuages, пионерски следвоенен проект за социални жилища, проектиран от архитект Емилие Айлауд.

Проектиран с параметричен подход, за да прилича на двойка отворени ръце, ILOW въвежда нова енергийно ефективна конструкция.

ILOW си поставя за основна цел социалното сближаване и устойчивостта. Извитата сграда се състои от две крила, които оформят и обгръщат централен зелен двор. Той се свързва със съседния обществен парк. Покрита с пищна градина на покрива, сградата със смесено предназначение ще е с площ от 134 550 квадратни метра. В нея ще се помещават предимно офис-площи, разположени над публично достъпен и прозрачен партер с ресторант и кафене. Тази сграда би служила като физическо „общо място“ за двата социално обособени квартала.

За да минимизират енергийното потребление на сградата, архитектите са използвали параметричен подход, на който се базират разположението и размерите на сглобяемите модули на фасадата. Те са проектирани да следват траекторията на слънцето, за да осигурят оптимална естествена светлина на закрито и да минимизират използването на енергия.

Източник: GreenTech.bg