Изберете страница

Този 39-стаен хотел в популярния калифорнийски градец Хийлдсбърг се гордее с конструкция от устойчиви, естествени материали и екологичен дизайн, спечелил сертификат LEED Gold. Входът на лобито е обвит в стъкло, докато стените и подовете са изработени от текстуриран и гладък бетон. Стомана и регенерирана дървесина са използвани в екстериора, за да създадат усещане за откритост и пространство и да разгърнат гледка към околните дървета и зеленина.

Градчето Хийлдсбърг е популярно в САЩ със своите винарни – съответно “виненият” туризъм процъфтява на това място. Затова той изобилства от къщи за гости и други форми на настаняване на посетителите. Описан като “съвременен органичен” от създателите си – архитектите от David Baker Architects, този хотел е направен така, че да изглежда “сякаш винаги си е бил там”. Наречен е Harmon Guest House.

Дизайнът ненатрапчиво рекламира устойчивия транспорт благодарение на защитената пейка на автобусната спирка, вградена в лицето на хотела. Има и паркинг със споделени велосипеди, които са на разположение за гостите. Дори бюрото за настаняване е изработено от едно единствено паднало евкалиптово дърво. Комбинацията от огромна стъклена врата, гладък полиран бетон и дървени екрани в естествените им тонове напомня на всички, които влизат, че състоянието на естественост е също толкова красиво (ако не и повече) от декорацията.

39-те стаи (включително шест апартамента) са свързани с централен вътрешен двор и мостове, обвити в стъкло. Всяка стая разполага със самостоятелно открито пространство – с балкон или вътрешен двор. Както общите помещения, така и отделните стаи са оборудвани с местни произведения на изкуството и осветителни тела.

Хотелът се намира в близост до малка река и формираната от нея влажна зона. Тя се вижда от задната част на хотела и е достъпна чрез мостче. Паркът при реката позволява на гостите на хотела да се насладят на реставрираната зона между водата и сушата.

Източник: GreenTech.bg