Изберете страница

Изолационните материали от възобновяеми суровини са алтернатива на традиционните продукти. Представяме ви най-важните сред тях.

Минералната вата и плоскостите от твърда пяна са изкуствени продукти и доминират пазара на топлоизолационни материали. Според Федералната служба за строителство и регионално планиране на Германия те представляват почти 96 процента от тамошния пазар. За това има основателни причини – благоприятната цена, достъпността и наличието им във всички строителни магазини, както и добрия изолационен ефект. Стъклената и каменна вата от много години се предлагат само в безопасни за здравето варианти.

Напоследък все повече строители и собственици на жилища търсят нещо повече от отлични топлоизолационни характеристики на най-ниски цени. Те искат продукти, които не застрашават ограничените изкопаеми и минералните ресурси. Освен това тези продукти трябва да използват по-малко енергия при производството си от конвенционалните изолационни материали и да гарантират здравословен климат в помещенията. В резултат все по-търсени стават изолационните материали от възобновяеми суровини.

Ако доскоро панелите и плоскостите, изработени от дървесни влакна, лен или овча вълна, бяха по-скоро екзотични, днес те вече се налагат като алтернативни строителни материали.

Германската специализирана агенция за възобновяеми ресурси (FNR), финансирана от Федералното министерство на потребителите, предполага, че пазарният им дял ще продължи да нараства.

Проверка на сертификатите

Но само естественият произход на изолационния материал не е достатъчeн атестат за качеството му.  Дори екологичните естествени влакна могат да съдържат следи от пестициди, гъбични токсини, тежки метали, продукти срещу молци, разтворители или съмнителни от здравословна гледна точка покрития. Освен това извличането на растителните материали може да се извършва „хищнически“ и без спазване на нормите за опазване на природата.

Безопасността и качеството се осигуряват от сертифицирани продукти с логото на реномирани институти. Сред тях се нареждат Blaue Engel на Федералната агенция по околна среда, лейбълът natureplus на Международната асоциация за устойчиво строителство и живот и маркировката за качество на IBR на Института за строителна биология в Розенхайм. В допълнение, закупуването на изолационни материали от реномирани търговци, специализирани в продажбата на биологични продукти, също гарантира качество и безопасност.

Производителите на естествени изолационни материали вече имат продукти, които могат да се справят с всякакви изисквания към изолацията. Като естествена алтернатива са налични дори цялостни топлоизолационни системи за външни фасади с плоскости от дървесни влакна.

Има обаче форми на приложение, при които екологичните материали все още не са подходящи: например при изолацията на пода конвенционалните пенополистиролни или полиуретанови плоскости все още не могат да бъдат избегнати поради недостатъчната устойчивост на натиск на панелите от естествени материали. Малко по-ниските изолационни свойства на естествените панели в сравнение с каменната и под. вати се изравняват чрез полагане на по-дебел изолационен слой.

 

Естествено добър жилищен климат

Алтернативните материали получават допълнителни точки не само по отношение на опазването на ресурсите, но и по темата жизнена среда и здраве. Разбира се, само при условие, че става дума за продукти без вредни съставки. Например способността им да абсорбират повече вода възпрепятства задържането на прекомерна влага в помещенията.

Освен това материалът може да отделя абсорбираната влага при подходящи условия и по този начин да регулира изсушаването на въздуха в жилището. Тъй като повечето естествени изолационни материали имат по-голяма маса от конвенционалните материали, техните звукоизолационни свойства също са по-изразени. Голямата маса също така предпазва много добре от летните горещини – свойство, особено търсено при изолацията на подпокривни пространства.

Труден избор

Сред естествените изолационни материали има много, които от векове са се използвали в традиционното строителство: дърво, лен или тръстика. Други са с по-кратка история като например целулозните люспи, но вече са проверени в практиката. Все още е малък опитът с материали като ливадна или морска трева. Засега те се използват рядко и не са включени в таблицата. В нея се съдържат и следните важни характеристики:
– топлопроводимост: Тя показва изолационните качества на материала. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-добра е изолацията;
– топлинен капацитет: Описва защитата от горещина през лятото. Колкото по-висока е стойността, толкова повече топлина остава отвън.

Източник: izolacii.eu