Изберете страница
Бамбукът като основен строителен материал е познат от древни времена като един от най-бързо развиващите се възобновяеми строителни материали в света.

И макар по традиция да се свързва с културите на Централна и Южна Америка и Азия, в наши дни намира все по-широко приложение в нови проекти с акцент върху устойчивото строителство. Това съвсем не е случайно, защото конструкциите от бамбук са били и остават едни от най-екологичните и икономични решения в строителството и архитектурата. А тези три нови проекта го доказват…

Атрактивно игрище за бадминтон, изцяло изградено от бамбук

Проектът  е архитектурно съкровище, скрито в планините на Бали. С площ от 200 кв. м тази бамбукова конструкция изглежда непретенциозно, но всъщност е доста интригуваща част от зеления пейзаж на имение, проектирано въз основа на принципите на устойчивата архитектура.

Първоначално замислен като падел корт, проектът еволюира органично в игрище за бадминтон. А изборът на бамбук като основен строителен материал е съвсем логичен, тъй като и местните архитекти и дизайнери в търсене на по-устойчиви решения се насочват все по-често към традиционните строителни методи от местния език на региона.

Структурата на сградата осигурява на дома зад него нещо като екран за поверителност от улицата. Междувременно неговите интригуващи бамбукови керемиди и интригуваща форма служат като драматично въведение в територията на имението. Силуетът на корта се вписва хармонично в пейзажа, а извитият му покрив се ръководи от неговата функция. Дизайнът на горната част на сградата органично прогресира в купол, напомнящ на черупка на костенурка.

Покривът, поддържан от бамбукови колони и облицован с парчета дърво в контрастни тонове, стои на различно разстояние над земята. Пролуката между стените и покрива позволява нужния въздушен поток.

Изборът на архитектите за материал се спира на рядък вид бамбук в тъмни тонове и друг с по-светъл цвят, като по този начин постигат приятен контраст в структурата. Дървесината, изплетена като кошница, която узрява за 3-4 години, съставлява цялата надземна конструкция, докато гумената подова настилка гарантира, че кортът е напълно подходящ за спорта и предназначението си.

Накацали по дърветата бамбукови къщички

Друг интересен проект, реализиран от бамбук като основен строителен материал, е този за ваканционно селище, кацнало върху кокосовите палми в луксозен еко-курорт в Мексико.

При строителството на тези шест къщички, чийто ъглов профил на покривите е вдъхновен от перките на рибите мобули,. е следван принципът на биоклиматичния дизайн. Големите стрехи осигуряват достатъчно сянка от горещото слънце и подслон от проливни дъждове, докато фасадните жалузи позволяват естествена кръстосана вентилация.Всяка от бамбуковите къщи е съставена от две шахматно разположени структури на три нива.

Структурите са изградени предимно от местен бамбук като здрави бамбукови стълбове са използвани за основната и покривната конструкция, секционните ленти са използвани във фасадните жалузи, а сплесканите бамбукови панели оформят тавана.

За подовете на къщичките архитектите залагат на устойчиво отгледан местен дървен материал – кумару.

Тези къщи от бамбук са изцяло извън мрежата, захранвани 100% от слънцето.

Стъпаловидни бамбукови тераси оформят облика на „Кулите на Гроций“ в Хага

Две жилищни кули наскоро бяха завършени в Хага. Кулите на Гроций (Grotiu Towers) са високи 120 и 100 метра, а със своите удивителни „корони“ от апартаменти, предлагат достъпни жилища под наем в самия център на града.

Кулите на Гроций представляват привличащо вниманието ново допълнение към силуета на Хага – дизайнът им създава усещането все едно кулите се „разпадат“ асиметрично в най-горните си етажи. Това се постига благодарение на поредицата тераси, които, заедно с фасадите им, са облечени с устойчив бамбуков композит. Изборът на бамбук в комбинация с естествения камък, използван за останалата част от фасадите, отново е резултат на стремежа на архитектите към устойчиво строителство. При проектирането е обърнато внимание и на енергийната ефективност под формата на добра изолация и системи за възстановяване на топлината.

 

Източник: 1kam1.com