Изберете страница
Новият небостъргач в Швеция, изграден от дърво, е идеалният пример за това как устойчивите сгради могат да се справят с изменението на климата

В надпреварата за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г., архитекти, инженери и изобщо експерти по градоустройството изследват различни методи за намаляване на въздействието от разрастването на градовете. Важен аспект е намирането на иновативни начини за изграждане на нашите къщи, офиси и инфраструктура по климатично интелигентен начин.

Градските райони непрекъснато търсят начини да намалят отпечатъка си върху околната среда и да забавят глобалното затопляне. А намирането на иновативни методи за изграждане на устойчиви сгради се превърна в решаваща част от уравнението. Има градове, в които днес можем да видим изключителни архитектурни шедьоври, известни с минимално въздействие върху околната среда. Примери могат да се намерят по целия свят, а най-новият е в Швеция. В скандинавската страна наскоро завършиха революционен проект, доказващ как устойчивите сгради могат да играят огромна роля за намаляване на въздействието на градовете върху околната среда.

Сред многото зелени конструкции, разпръснати по света, новозавършеният 75-метров културен център “Сара” в Скелефтео определено се откроява.

“Сара” (Sara Cultural Centre) е малък градски център, разположен в сърцето на Ботническия залив. 20-етажната сграда е дом на шест театрални сцени, библиотека, две художествени галерии, конферентен център и хотел.

Това, което прави “Сара” уникална, е фактът, че е изградена изцяло от дърво и по-точно – от 12 000 куб.м. дървесина.

Освен че е сред най-високите дървени небостъргачи в света, това е и вторият по височина в региона – след друг скандинавски шедьовър (многофункционалната сграда, завършена през 2019 г. в Брумунддал, Норвегия – Mjøstårnet).

„Скелефтео е с наистина дългогодишни традиции в строителството с дървен материал. Дори и предвид факта, че много дървени къщи изчезнаха, когато центърът на града беше модернизиран. Сега, чрез съчетаването на местната традиция с иновативни технологии и инженерство, градското наследство на дървото се пренася в нова ера. Основната цел при проектирането на „Сара“ беше да покаже възможностите за използване на дървото като строителен материал за сложни високи сгради, за да се сведе до минимум въглеродния отпечатък на индустрията“, разказват архитектите. И са прави, защото, докато циментовите конструкции имат огромен отпечатък върху околната среда, дървените сгради правят точно обратното.

 

Сградите, изработени от дървен материал отделят въглеродния диоксид от атмосферата и го съхраняват завинаги.

Архитектите зад проекта на дървения небостъргач твърдят, че центърът ще улавя близо девет милиона килограма въглероден диоксид през целия си живот. Дървесината има най-малкото въздействие върху околната среда в сравнение с всички други търговски материали. Също така има страхотни топлоизолационни свойства, полезни за предотвратяване на изтичане на топлинна енергия. За да намали допълнително въздействието си върху околната среда, сградата е оборудвана и с високоефективни слънчеви панели, които ще я захранват и ще съхраняват излишната енергия в мазето.

 

Източник: 1kam1.com