Изберете страница

Датско архитектурно студио спечели международен конкурс за проект на многофункционална сграда на крайбрежната алея в Гьотеборг. Описана като „дървена корона“, новата сграда ще бъде с площ от 37 500 кв. м. и ще се състои от офиси, апартаменти и зали за провеждането на различни културни събития. Основата на короната ще бъде прозрачна и открита. Предложението се основава на амбиции за въглероден неутралитет и определени ключови елементи в дизайна като дървесина, рециклирани материали и биоразнообразие.

„Гордеем се, че успяхме да внесем скулптурно качество в голям обем и да създадем устойчиво строителство, което позволя гъвкавост във времето. Големите амбиции на организаторите на конкурса ни позволиха да проектираме сграда, ориентирана към бъдещето, която в същото време има висока архитектурна стойност“, споделиха от студиото.

Чрез прозрачната си основа дървената корона динамично свързва различните нива на околните градски пространства – кея, улицата и моста. На нивото на улицата ще има много нишови магазини, споделени офисни пространства, сервиз за ремонт на велосипеди, ресторанти. Може би дори театър и хотел, които ще създадат жизнена атмосфера. Алеите и улиците минават както около сградата, така и през нея. Чрез тях авторите на проекта гарантират, че обществените комуникации няма да бъдат блокирани, дори когато сградата е затворена през нощта.

В горната част, над отворената основа, екипът проектира ясно отличима дървена корона. В короната ще се помещават офиси, собствени и наети апартаменти, студентски жилища и апартаменти за съвместно пребиваване. По цялата дървена фасада има балкони с вградени саксии с буйна растителност от различни местни растителни видове, съобразени с различните микроклимати на съответните етажи. Събраната дъждовна вода на покрива се интегрира в системата за напояване.

Амбицията на архитектите да постигнат LEED платинен сертификат за устойчивост е видима на всички фази на проекта. Бетонът от съществуващата сграда, която ще бъде разрушена, за да освободи парцела, ще се раздроби на място и ще се използва повторно за основата на новата сграда. Стъклата ще бъдат рециклирани и ще получат нов живот под формата на терацо настилка върху бетонната повърхност. Останалата част на сградата ще бъде построена от масивна дървесина.

Източник: stroiteli.bg