Изберете страница

Екологично чиста, с красива текстурирана фасада, тази тухлена къща е построена от рециклирани материали. Намира се в Полша и е номинирана за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура – награда Mies van der Rohe 2019. Видът й е референция към Цистесианския пейзаж и историята на Руди Вилки, регион в Горна Силесия, известен със своите тухлени къщи. Тази точно, наречена Червената къща, е построена от отпадъчни тухли, сортирани на ръка, взети от съборени съседни обекти.

 

Принципите на екологична чистота са били водещи в дизайна на Червената къща, проектирана от Полската архитектурна фирма Biuro Toprojekt. Просторната сграда с площ от 364 квадратни метра е построена на поляна на “ръба” на гората. Гледките към гората са рамкирани от прозорци от пода до тавана, които сякаш вкарват гората вътре в дома. Има и зелен покрив, който съчетава сградата с пейзажа, тъй като покривът става все по-буен и тучен.

За разлика от традиционното тухлено строителство, Червената къща възприема по-текстурания подход към своите тухлени стени, вдъхновени от “chiaroscuro” – арт термин, описващ контраста между светло и тъмно. Това е постигнато чрез специфична подредба на тухлите.

Приблизително квадратна откъм вътрешно разположение, Червената къща е достъпна през външен тухлен двор, който заема приблизително четвърт от терена на дома. Входното фоайе се отваря към стълбище, което води до малък горен етаж, както и до Г-образна, отворена всекидневна, трапезария и кухня. Главната спалня се намира на юг от жилищните зони. Голям открит вътрешен двор на западната страна на къщата се свързва безпроблемно с жилищните помещения и главната спалня чрез плъзгащи се стъклени врати.

Източник: GreenTech.bg