Изберете страница

Ако имаш ферма за овце и трябва да ремонтираш старата фермерска къща, редно е да я направиш енергийно ефективна и модерна, нали?

Защо да не я топлоизолираш с това, което топли овцете дори в най-големия студ – собствената им вълна?

Мери и Нийл Гурли са направили точно това. Те са трето поколение овцевъди и се обърнали към архитекти за помощ при за създаването на новия им дом във фермата – къща с пет спални. Всички външни стени на къщата са изолирани с помощта на материал от добитъка. „Вълната е добита от овцете във фермата, но е обработена по подобен начин на изолационните продукти от овча вълна на пазара“, казват от архитектурното студио. U-стойността за тези стени, изолирани с вълна, се изчислява на 0,18 W / кв.м.

Но човек не може да изолира дома си само с вълна. Затова къщата има прозорци от троен стъклопакет. Дизайнът е толкова „херметичен“, че архитектите решили да добавят механична вентилация, съчетана със система за възстановяване на топлината.

Голяма част от камъка, използван за строителството, е добита от околните полета. Наред с това част от облицовката е от дъбова дървесина.

Къщата се топли с подово отопление, захранвано от термопомпа с наземен източник. Допълва я кахлена печка (вид камина, облицована с плътна керамика, за задържане на топлината). Това е много по-ефективно средство за извличане на топлина от дърво, отколкото обикновената метална печка, поради подобрената изолация и способността да изгаря дървата при по-високи температури. Каменната стена, която действа като термална маса, помага за регулиране на температурата в жилищните помещения.

За електрозахранването къщата разчита на тока от друг възобновяем източник: вятъра. Турбина наблизо генерира достатъчно енергия за 25 домакинства и по-голямата част от произведената енергия се подава към мрежата.

Потребностите от вода се задоволяват със сондаж. Термална соларна система се грижи за подгряването на водата.

Освен че е работеща ферма, къщата „Three Glens“ действа и като къща за гости, а ястията, които се предлагат там, биват приготвени от съставки, отглеждани във фермата или други ферми наблизо.

Източник: GreenTech.bg