Изберете страница

ВЪВЕДЕНИЕ
Скучната монотонност на повърхностите е вече минало. Системата Sika® EmotionFloor превръща подовите и стените повърхности в изкуство и предлага творчески решения за архитекти, строители и декоратори, целящи постигане на индивидуална атмосфера със силно въздействие в публични или частни пространства.
Завладяващият външен вид на повърхностите, изпълнени със система Sika® EmotionFloor се дължи на SikaDecor®-801 Nature. Висококачественият продукт се състои от специален бял микроцемент, полимерна емулсия и подбрани фини агрегати. Чрез добавяне и смесване на цветните пигменти SikaDecor® Color, може да се постигне ефектна визия.

Цветната гама предлага 41 нюанса. Използвани поотделно или в комбинации с неограничено въображение, те създават неподражаеми повърхности с уникален личен почерк.

Но не само визията на SikaDecor®-801 Nature е завладяваща. Продуктът притежава и много добри технически показатели. В допълнение към гъвкавостта, здравината и високата устойчивост на износване на SikaDecor®-801 Nature, трябва да се подчертае и способността на системата за здравата и надеждна връзка с основата.

Не на последно място, системата Sika® EmotionFloor е популярна като много лесна за нанасяне, което дава възможност на изпълнителя да се концентрира изцяло върху създаването на уникални повърхности – гладки или текстурирани. Решенията със SikaDecor®-801 Nature и цветни пигменти SikaDecor® Color дават възможност за създаване на емоционални акценти, артистични пространства и са просто впечатляващо различни.

ОПИСАНИЕ НА СИСТЕМАТА
Базирана на микроцимент, Sika® EmotionFloor е финишна декоративна система, съставена от много фин бял циментов прах, полимери и избрани агрегати. Тя може да бъде оцветена с пигменти, така че да се получи широк спектър от цветове. Финишната обработка на микроциментите придава на повърхността крайния аспект – мат, сатен, гланц и др.

Това е една от най-новите тенденции в декорацията и обновяването, като предоставя множество възможности за пространсвени решения, като се използва при стени, подове, тавани и дори отделни мебели в сградата. Подходяща е за вътрешни и външни приложения и предлага циментово покритие с изключителна естетика.

Системното приложение се извършва по занаятчийски способ – чрез шпакловане и чрез него може да се получи разнообразие от покрития, текстури, цветове и нива на блясък.
Може да се нанася на фини слоеве (ок. 2 мм) при нови обекти, реновиране и рехабилитация върху почти всички конвенционални строителни материали.

Системата се състои от:
 Широка гама от грундове, които позволяват отлична адхезия при всяка основа;
 Репарационни и изравнителни състави, ако е необходима предварителна подготовка на повърхността (при нужда може да се армират със стъклофибърна алкалоустойчива мрежа);
 Цветни декоративни микроцименти;
 Продукти за финишна обработка, които дават окончателен вид на системата, осигурявайки устойчива, непропусклива и трайна повърхност.

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА SIKA® EMOTIONFLOOR
 Уникални повърхности чрез нанасяне на ефектни шпакловки;
 Голямо разнообразие от цветове на системата от пигментни пасти, даващо възможност за създаване на визуално привлекателни повърхности при домашни и търговски пространствени решения;
 Устойчиви на натоварване, безфугови, с дебелина на слоя от 1.5 до 2 мм;
 Комфортни при ходене;
 Добрa UV устойчивост на пигментите и запечатващото покритие;
 Изпитани за устойчивост на колелца от столове;
 Подходящи за подове с подово отопление;
 Одобрени в Германия за употреба в обществени помещения, одобрение № Z-156.605-1512, издадено от DIBt (БДС EN 13813).

ПРЕГЛЕД НА СИСТЕМИТЕ
ИЗГРАЖДАНЕ НА СИСТЕМИТЕ ПРИ ПОДОВЕ

Подготовка на повърхността

Шлайфане за достигане до здрава и текстурирана повърхност

Грундиране и изравняване на основата

0.5-2 mm  Грундиране и запълване със Sikafloor®-156/-161
2-3 mm  Sikafloor®-81 EpoCem
4-30 mm  Sikafloor® Level-30

Основен слой

SikaDecor®-801 Nature на 2-3 слоя, общо 1.5-2 mm

Запечатващ слой

1-2 x Sikafloor®-304 W

Запечатващ слой при високи натоварвания

1 x Sikafloor®-169
1 x Sikafloor®-304 W

ИЗГРАЖДАНЕ НА СИСТЕМИТЕ ПРИ СТЕНИ И ТАВАНИ

Подготовка на повърхността

Почистете, ако е необходимо, шлафане / почистване

Грунд

SikaTop®-10, върху минерални основи и фаянсови плочки
SikaTop®-50, върху гипови шпакловки и гипс-картон

Изравняване на основата

SikaDecor®-803 Nature, дебелина 2-8 мм

Основен слой

SikaDecor®-801 Nature на 2-3 слоя, общо 1.5-2 mm

Запечатващ слой

1-2 x Sikagard®-703 W
1-2 x Sikafloor®-304 W

УПОТРЕБА
Нанасянето на микроцементи може да се приложи навсякъде, където естетиката е вдъхновена от рационалния стил. Системата Sika® EmotionFloor позволява пространствeни решения с тънкослойно покритие, подобно на бетон, с гладки и полирани повърхности, без към структурата да се добавя допълнителен („мъртъв“) товар.

Най-често срещаните места за употреба са:
 Магазини и търговски площи;
 Офиси, зони за достъп, коридори и др.
 Жилищни помещения – кухни, дневни, спални, бани, обслужващи помещения и др.;
 Барове и развлекателни центрове;
 Изработка на уникални мебели.

Смесване
Препоръчително отношение на смесване на SikaDecor®-801 Nature: 3:10 (компонента A към компонента B). Отношението на смесване може да варира в малки граници.

Нанасяне
SikaDecor®-801 Nature се нанася с шпатула и се шпаклова по индивидуален начин така, че да се получи желания повърхностен ефект

Шлайфане
Шлайфането се извършва след всеки слой. Едрината на шкурката може да се променя от грубо до фино, ако е необходимо.

Запечатване
Запечатващият слой се нанася с четка или валяк.

Забележка: Информацията в настоящото и всички други съвети се предоставят добронамерено и се базират на текущите познания и опит на Sika с продуктите при условия на правилно съхранение, боравене и използване в нормални условия в съответствие с препоръките на Sika. Информацията се отнася само за приложенията и продуктите, упоменати в настоящото. При промени в параметрите на използване като напр. промени в основата и др., или за друг вид приложение, консултирайте с Техническата служба на Sika преди да използвате продуктите на Sika. Информацията, съдържаща се в настоящото, не освобождава потребителя на продуктите от задължението да ги изпита за пригодност. Всички поръчки се приемат съгласно нашите текущи условия на продажба и доставка. Потребителите са длъжни винаги да правят справка с последното издание на Лист с технически данни за съответния продукт, копия от които се предоставят по заявка.

Източник: Сика България