Изберете страница

Forest in the Sky или в превод – Гора в небето, извежда разбирането за живот в досег с природата на ново ниво. Покрита с над 75 000 дървета, храсти, лози и цветни растения, това може би е най-зелената сграда, или поне една от най-зелените, които са построявани някога някъде по света… Именно това е и най-привличащата вниманието характеристика на дизайна – че четирите страни на сградата са облечени в буйна растителност, за да се слее със заобикалящите я гори.

Forest in the Sky е вдъхновена от вертикалната горска архитектура.

Повече от 75 000 растения от всякакъв вид се разливат от неправилно разположени балкони и пълзят нагоре по стените на конструкциите до 100 метра височина, за да образуват 188 вавилонски висящи градини. 11-етажната сграда се състои от 181 небесни вили с луксозен интериор и комплекс от превъзходни услуги и развлечения.

Сградата е оборудвана с различни съвременни зелени технологии. Не случайно я определят като пионер, който налага нови стандарти за устойчиво строителство за Виетнам и не само.

Наред с модерните технологии, за строителството са използвани изцяло местни материали. Предимно конструкцията е издигната от тухли Adobe, смес от циментов прах и дървесна маса. Използвани са и екологично чисти леки бетонни блокове. Като местни материали, според експертите употребата им би имала по-малко неблагоприятно въздействие върху околната среда.

Други приложени решения в проекта са използването на местна дървесина за интериора и бетон, произведен на място.

В допълнение, „Гора в небето“ използва системи от ламинирано/закалено стъкло в комбинация от остъкляване на покрива. По този начин се увеличава максимално естествената дневна светлина и се намалява нуждата от електрическо осветление през деня. По-малкият брой стенни прозорци, използването на отразяваща боя за външни стени и изолацията на покривите също допринасят за намаляване на енергийното потребление.

Forest In the Sky (Гора в небето) е самостоятелна екосистема между жителите на апартаментите, дърветата, земята и биологичните видове изобщо, обясняват архитектите. Чрез вертикално и стъпаловидно обединяване на пространствата се създаде зона с повече пространства за засаждане на дървета и оформяне на вентилационни отвори. Тази комбинация образува оживено пространство, подходящо с решения за вентилация и достъп до естествена слънчева светлина едновременно.

Със системата си за пречистване на отпадъчни води (100% от битовите отпадъчни води се преработват и използват повторно за напояване и тоалетни, като допълнително подхранват самата зеленина) и с подхода за устойчивост сградата има EDGE Advanced – сертификат за зелена сграда. Този сертификат потвърждава, че консумира с 42% по-малко енергия, 22% по-малко вода.

 

Източник: 1kam1.com