Изберете страница
Съставена от много фини минерални частици и образувана в резултат на атмосферните процеси и ерозията на скалите в продължение на дълги периоди от време, глината има свойства, които я правят полезна за широк спектър от приложения.

Когато е мокра, тя става изключително пластична и податлива на обработка и може да се оформя в различни форми. Когато е суха, тя е твърда  и намира широко приложение в строителството и керамиката. Благодарение на своята издръжливост, устойчивост на атмосферни влияния и натоварване, естествените си нюанси и лесния монтаж глинените павета се използват сравнително често на открито.

Историята на глинените павета като строителен материал датира от времето на Римската империя, където те са използвани за павиране на улици и обществени площади. С течение на времето технологията за производството им се развива, като позволява изработването на по-еднородни и съвместими изделия с по-правилни и стандартизирани размери и форми. Производственият процес обикновено се състои от смесване на глина с вода, екструдиране, нарязване на правоъгълни или квадратни блокове и след това изпичане в пещ, за да се втвърдят и придобият здравина.

Дори и след тези постижения е възможно производственият процес и стандартите за монтаж на паветата да продължат да се подобряват. Северноамериканската компания, със седалище в Небраска, разработва продукти на основата на глина повече от 100 години. Последната им иновация са патентованите глинени павета Invisi-Lug™ – минималистични елементи с прави ъгли, които разполагат с вградени и скрити дистанционери. Това позволява разстоянията между отделните павета да бъдат по-равномерни и елиминира напукването им, осигурява естетически вид с правилен квадратен ръб, изключва необходимостта от скъпоструващи дистанционери и подобрява скоростта на монтаж.

При обичайните системи за полагане на глинени павета се използват пясъчни, битумни или хоросанови подложки.

При пясъчна основа монтажът на глинените павета е сравнително прост процес, който включва полагането на инертна, асфалтова, циментова или бетонна основа, последвано от пясъчна подложка, в която се полагат глинените павета, които се свързват помежду си с пясъчни фуги. Правилното разстояние между отделните блокчета е изключително важно, тъй като то осигурява достатъчно място за вибриране на фугиращия пясък. Що се отнася до спойката, тя е важна, за да се предотврати усукването и завъртането на паветата с течение на времето.

В случая с паветата Invisi-Lug™ на Endicott вградените дистанционери гарантират правилното разстояние между фугите на паветата и помагат за елиминиране на отчупването. Това позволява по-бърз монтаж, без притеснения за спазване на правилното разстояние като позволява на монтажниците да спазват прави линии и да спестят приблизително 25% от разходите в сравнение с използването на пластмасови дистанционери.

Тъй като са от естествен материал, глинените павета могат да се рециклират и не съдържат вредни химикали или замърсители.

Освен това, благодарение на суровините и процеса на изпичане, те са с устойчиви и трайни цветове и осигуряват топли, ярки и богати нюанси. Предлагани в 10 стандартни цвята на Endicott, които се изпичат от една и съща глина и в едни и същи пещи, това осигурява еднакви или допълващи се цветове между паветата, лицевата тухла и тънката тухла, което е важно, за да може да се постигне съответствие на материалите между сградата и алеите.

 

Източник: stroiteli.bg