Изберете страница

Шведският стартъп H2 Green Steel е сред иновативните производители на стомана, които искат да променят кардинално начина, по който се произвежда сплавта в една от най-замърсяващите индустрии в света.

Секторът, който разчита до голяма степен на едни и същи производствени техники от век, представлява около 7% от глобалните въглеродни емисии.

H2 Green Steel има амбицията да бъде изключение от правилото. Той ще построи първия завод за производство на зелена стомана и има за цел да направи една от най-мръсните индустрии по-екологична.

Стартъпът H2 Green Steel си осигури най-големия си финансов пакет. Заводът ще се намира в Северна Швеция, на 900 км. от Стокхолм и по план трябва да бъде пуснат в експлоатация в началото на 2026 г.

Компанията подписа споразумения за още 4,2 милиарда евро дългово финансиране, като същевременно увеличи общото набиране на капитал до 2,1 милиарда евро за завода, коментира главният изпълнителен директор Хенрик Хенриксон.

Важна част от съоръжението е DRI кулата, в която става реакцията между водорода и желязната руда. За разлика от традиционните процеси, тук няма да се отделят парникови газове, а само водни пари.

Водородът, необходим на фабриката ще се произвежда от водата на близка река с електричество от вятърен парк и ВЕЦ.

Сред поддръжниците на компанията е инвестиционната компания Vargas Holding AB, която също е основател на шведският производител на батерии Northvolt. Наскоро той осигури зелен заем от 5 милиарда долара за разширяване на производството във фабриката си в Северна Швеция. Сред другите партньори на H2GS са Kinnevik AB и основателят на Spotify Technology SA Даниел Ек.

В последният си кръг на финансиране H2 Green Steel успя да набере допълнителни 300 милиона евро с нови акционери, включително Microsoft Climate Innovation Fund, Mubea и Siemens Financial Services. Американската инвестиционна банка Morgan Stanley пък беше капиталов съветник на компанията.

 

Източник: stroiteli-bg.com