Изберете страница

На годишна основа строителната продукция у нас намалява по-малко в сравнение със средния годишен спад в еврозоната и ЕС, сочат данни на Евростат.

България е на второ място сред страните членки на ЕС с най-малък спад на строителната продукция на месечна основа през април. Секторът у нас не беше засегнат особено от ограничителните мерки във връзка с СOVID-19, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Всички страни, за които са налични данни, регистрират понижение на строителната продукция през април спрямо март. Най-малко е в Швеция (0,3%), България е на второ място с месечен спад от 0,7%. След страната ни се нареждат Румъния и Холандия с по 0,9%.

През април мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, въведени от страните членки, са продължили да оказват значително въздействие върху строителната продукция в ЕС и еврозоната. Тя е намаляла с 14,6% спрямо март в еврозоната и с 11,7% на месечна основа в ЕС.

Все пак спадът е бил по-ограничен в сравнение с март. Тогава строителната продукция в еврозоната намаля с 15,7%, а в ЕС като цяло – с 13,6%.

Строителството в еврозоната и ЕС е достигнало най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика през 1995 г. През април 2020 г. спрямо април миналата година произведената строителна продукция е намаляла с 28,4% в еврозоната и с 24% в ЕС като цяло.

През април сградното строителство в еврозоната се е свило с 15,4% спрямо март. Гражданското и инженерното строителство е намаляло с 8,9%. Най-голям спад на месечна основа е регистрирал строителният сектор във Франция (-32,6%), Испания (-26,3%) и Словакия (-10%).

На годишна основа сградното строителство в еврозоната е намаляло с 29,3%, а гражданското и инженерното строителство се е свило с 24,5%. В ЕС сградното строителство е отбелязало спад от 24,6%, а гражданското и инженерното строителство – с 21,4%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителството е регистриран във Франция (-60,6%), Белгия (-39%) и Испания (-32,6%). В същото време Румъния, Германия и Финландия постигат ръст от съответно 12,2%, 0,9% и 0,8%.

У нас строителната продукция се понижи с 15% на годишна основа през април, което е под средното ниво в еврозоната и ЕС.

Източник: Investor.bg