Изберете страница

За да стимулира концентрацията, здравето и способността за учене на децата, холандско архитектурно студио проектира основно училище в Алмере, Холандия, използвайки концепцията за биофилен дизайн и биоматериали. Изборът на материали има голямо влияние върху потребителите на сгради. Архитектите в това студио вярват, че подходящият материал стимулира сетивата и намалява стреса. Това е особено вярно за естествените материали. „Забележително е, че сегашните класни стаии може би са най-неефективната учебна среда. Те не стимулират младите хора да развиват и разширяват социалните си умения. Би било разумно да се използва природата като отправна точка във всеки архитектурен училищен проект. Не е толкова трудно.“, добавят те.

Използваните природни материали естествено регулират температурата и влажността и не съдържат токсични вещества. Основният строителен материал е дървесина. Структурата от дърво е разглобяема и е построена без употребата на лепила. Вътрешните стени на училището са изградени от глинени тухли. Дървесината е основният материал за мебелите, направени от местно дърво. Зелена градина е оформена върху един от покривите. Други два покрива са покрити със соларни панели. Дъждовната вода се улавя и използва в тоалетните. Естествена вентилационна система осигурява чист въздух вътре в сградата.

Сградата получава паспорт, в който е указано какви материали са използвани и къде са вложени. Това гарантира, че материалите могат да бъдат използвани повторно в нови проекти след деконструкция на училището или, в случаите на използване на материали на биологична основа, да бъдат върнати към природата.

Източник: Stroiteli.bg