Изберете страница

Интервю на инж. Йордан Николов, Изпълнителен директор на БАИС, пред Едно към едно в строителството

В интервюто инж. Йордан Николов засегна важни теми като това защо България е единствената страна членка на ЕС, която изпълнява процедурата по разпределение на средствата по програмата за саниране чрез обществени поръчки от Общините , които избират фирмите изпълнители? Повдигна се и въпросът, свързан с важната роля на проектирането в енергийното обновяване.

Изпълнителният директор на БАИС сподели, че той и членовете на аоциацията подкрепят програмата за санирането на жилищни сгради и изпълнението ѝ още от самото начало. Самата програма е мащаден пилотен проект, който да покаже, че е възможно и има смисъл от енергийното обновяване. Но е факт, че много неща не се направиха поради липсата на опит и дефицитът на подготвени кадри.

Най-големият проблем е, че не се проектира. Наредба 7 е крайно недостатъчна. Прави се само енергийно обследване на сградата и се подготвя проект за енергийна ефективност, който всъщност е доклад показващ, че, за да се изолира една сграда трябва да се постави 10 см стиропор и нищо повече. След това фирмата изпълнител прави това, което реши за добре.

Всяка фирма индивидуално решава с какви материали и по какъв начин да работи. Единственият задължителен параметър е за 10-сантиметровият стиропор. Няма проект и другу изисквания. Всичко останало е работа на изпълнителя.

Цялото интервю може да прочетете тук.

 

Източник: БАИС и 1kam1.com