Изберете страница

101 обекта кандидатстват в конкурса на Баумит „Фасада на годината“

 

Конкурсът на Баумит „Фасада на годината“ се провежда за 16-ти пореден път. Основният му акцент е поставен върху последните тенденции във фасадните решения.

До 15 Септември 2019 г. бяха получени заявления за участие на 101 обекти.  От тях 14 се състезават в категория „Еднофамилни къщи – ново строителство”, 7 са кандидатите в категория „Реновиране на исторически сгради“, 15 – в категория „Термично саниране“ и 11 в категория „Нежилищни сгради – ново строителство“. Най-оспорвана е категорията „Жилищни сгради – ново строителство“ , където участниците са 54.

През октомври на заседателна сесия бяха оценени кандидатурите във „Фасада на годината 2018-2019“ от жури в състав:
– арх. Светослав Станиславов, председател и член на международното жури в международния конкурс на Баумит „Life Challenge“;
– проф. д-р арх. Асен Писарски, декан на Архитектурния факултет при УАСГ;
– проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България;
– арх. Николай Баровски, изпълняващ длъжността председател на Камарата на архитектите в България;
– инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камара на строителите в България;
– Николай Бъчваров, управител на Баумит България ЕООД.

На церемонията, която ще се състои на 14 ноември 2019 г. от 19:30 часа в зала 3 на НДК, ще бъдат показани номинираните до шест фасади от всяка категория, които ще бъдат изпратени за участие в международния конкурс на Баумит за европейска фасада на годината “Life Challenge 66”.

От тези номинирани фасади ще бъдат определени и обектите, които получават първо, второ и трето място, почетна грамота, статуетка и парични награди съответно от 3000, 2000 и 1000 лв. Статуетките са дело на художника Стефан Божков.

През целия месец ноември на моста на влюбените до НДК ще бъдат последователно изложени всички участващи в конкурса фасади.

Отсега нататък конкурсът на Баумит България ЕООД „Фасада на годината“ ще следва ритъма на международния конкурс на Баумит Интернационал „Life Challenge 66“ и ще се провежда на две години. Тазгодишното състезание обхваща обекти, които са завършени през 2018 – 2019 г. Всички номинирани от българското жури фасади ще бъдат публикувани и в специалното международно издание на Баумит, което ще се разпространява в цяла Европа.

За „Life Challenge 66“

„Life Challenge 66“ за 2020 г. ще се проведе през юни във Валенсия, Испания.

В името на конкурса „Life Challenge 66“ е заложено основното условие към участниците, а именно, че минимум 66% от фасадната площ на кандидатурите трябва да бъде проектирана и изпълнена с материали Баумит. Отличените във всяка категория на международното съревнование си тръгват със сума от € 6.600, а големият носител на приза „Life Challenge 66“ за 2020 г. ще бъде възнаграден със сумата от € 9.900.

За Баумит

Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Компанията е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м² на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата присъства и има дъщерни дружества в 26 европейски държави. Баумит притежава 35 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти. Служителите във всички предприятия наброяват 3350 души.

Източник: БАУМИТ БЪЛГАРИЯ ЕООД