Изберете страница

Едни от най-уважаваните архитекти и строителни фирми аплодираха на живо на церемонията по награждаването най-красивите фасади в Европа. На 19 май международно жури във Валенсия избра фасадата на Баумит за 2022.

Вълнението се запази до края, когато след 6 категории награди, „Cukrana Gallery“ от Словения най-накрая бе отличена за най-добра фасада от повече от 300 подадени проекта.

От 36-те финалисти други шест победители в съответните категории се радваха да получат награди.

В четвъртък, 19 май 2022 г.  Баумит връчи наградата Baumit Life Challenge за пети път. Design Capital 2022 Валенсия стана сцена за най-красивите фасади от цяла Европа. В допълнение към дизайна, външния вид и начина на полагане, в оценката бяха включени и други критерии като социални аспекти, устойчивост и използване на ресурсоспестяващи строителни материали.

Спечелилият проект „Галерия Цукрана” е отличен пример за това как на стара неизползвана индустриална сграда е вдъхнат нов живот чрез добре обмислено планиране и ремонт и тя е получила изцяло ново предназначение.

След задълбочено обсъждане, 13-членно международно жури определи още победители от шестте категории: „Еднофамилни къщи“, „Многофамилни къщи“, „Термично саниране“, „Реновиране на исторически сгради“, „Специални структури“ и „Нежилищни сгради“.

Четири други държави имаха причина да празнуват. Австрия взе награди в категорията “Реновиране на исторически сгради” с проекта Friedensburg Schlaining и в категорията “Специални структури” с Live in the Green_Joseph Lister Street. Германия празнува победа в категориите “Термично саниране” и “Нежилищни сгради”. В категория “Еднофамилни къщи”  експертното жури за първи път реши, че проектът на Ирландия е достоен за първа награда. Страната домакин Испания успя да спечели с обект от Мадрид категорията “Жилищни сгради”.

„Това, което днес е престижно международно състезание, започна през 2014 г. с покана към всички европейски страни от Баумит да покажат най-успешните си фасади на обществеността. На всеки две години благодарение на наградата Life Challenge виждаме какво постига перфектната симбиоза от въображение и майсторство и как се създават завладяващи фасади с комбинация от иновативни материали, структури, форми и цветове“, казва Робърт Шмид, главен изпълнителен директор на Baumit Group и инициатор на конкурса.

Европейска фасада на годината 2022: преглед на победителите

Победител:
Cukrana Gallery, Словения

Победители в шестте категории:

„Еднофамилни къщи“
Connemarra II House
Ирландия

„Многофамилни жилищни сгради“
LaScalA
Испания

„Нежилищни сгради“
Bayernkolleg Augsburg
Германия

„Реновиране на исторически сгради“
Friedensburg Schlaining
Австрия

„Термично саниране”
Volkach Comprehensive School
Германия

„Специални структури”
Live in the Green_Joseph Lister Street
Австрия

Шест категории, една награда като общ победител

В надпреварата за титлата Европейска фасада на Баумит 2022 архитекти и строителни фирми се състезаваха в шест различни категории. Независимо дали става дума за еднофамилна къща, жилищна сграда, нежилищна сграда, историческо реновиране, термично саниране или специална структура – международните архитекти и строители бяха във върхова форма.

Относно Баумит

Baumit International е основана през 1988 г. и е един от водещите производители на строителни материали в Европа. Баумит е пазарен лидер в производството на топлоизолационни интегрирани системи (ETICS) и крайни покрития за фасади в Централна Европа. Всяка година Баумит произвежда повече от 40 милиона квадратни метра топлоизолационни системи с най-високо качество. Групата Баумит има представителства в 25 европейски страни.

 

Източник: БАУМИТ БЪЛГАРИЯ ЕООД