Изберете страница

От 16 до 19 юни участниците в изложението представиха перспективите, иновациите и актуалните въпроси

Платформа за бизнес, възможности за нови професионални контакти и познанства, иновации, съпътстваща програма, насочена към цифровия преход, сградните паспорти, интериорния дизайн и актуални въпроси в строителния сектор. Такъв бе духът на изложение Архитектурно-строителна седмица, което събра бранша от 16 до 19 юни в Интер Експо Център.

Очакваното от сектора събитие бе реализирано с обединените усилия на над 90 участници с 200 представени бранда, държавни институции, браншови организации, медийни партньори. Провеждането на Архитектурно-строителна седмица затвърди Интер Експо Център като сигурно място за провеждане на изложения на закрито. Участниците от България, Турция и Италия и посетителите от страната и чужбина отчетоха стриктното спазване на мерките, наложени от националните здравни власти. Приветствани бяха и допълнителните „Вътрешни правила“, осигуряващи среда на здравна сигурност, въведени от Интер Експо Център.

Присъстващите определяха изложенията като ключови за развитието на икономиката. Това е така, защото изграждат единствена по рода си професионална екосистема. И отчетоха, че липсата на събитията наживо през последната година е затруднила пълноценния контакт между производители, доставчици, дистрибутори, клиенти, обмена на опит и внедряването на иновации.

Строителният сектор в новата реалност

„Радвам се, че след толкова месеци отново можем да се видим наживо. Бизнес платформата Архитектурно-строителна седмица отново събира представителите на сектор „Строителство“ , отбеляза управителят на Интер Експо Център, Ивайло Иванов, в речта си при официалното откриване. В церемонията се включиха МРРБ, МИ, БСК, БТПП, БАИС, КСБ, КИИП, КАБ, АТЕСТ, НКИЗ, ИАНМСП, Посолство на Турция, Посолство на Аржентина.

Събитията, които в момента се организират, са по-малки по мащаби, но се отличават с изключително качество на бизнес контактите“, отбеляза Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП. Институцията финансира 12 фирми при участието им на Архитектурно-строителна седмица 2021. Първостепенната функция на събитията наживо подчерта и инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС. Като „барометър за бизнеса“ определи изложението Антоанета Барез, изпълнителен директор на НКИЗ. „Бизнесът очаква събитието Архитектурно-строителна седмица“, категоричен бе Борислав Тодоров, председател на УС на АТЕСТ.

Резултатът от усилията

Като плод на общите усилия Архитектурно-строителна седмица създаде комплексна среда. Тя съчетава иновативни продукти, условия за изграждане и развитие на бизнеса и съпътстваща програма с висока добавена стойност.

Открихме предложения от много продуктови направления: „Довършителни дейности”, “Врати, прозорци и фасади”, “Строителнo оборудване и механизация“, „Вертикално планиране и ландшафт“ и „Индустриално строителство и оборудване“, „Сградната автоматизация”, “ОВиК”, “Smart системи”. Представени бяха онлайн-управляеми системни решения, сред които хибридни системи за отопление и охлаждане, рекуперация на топлина и свеж въздух и др. Многобройни бяха иновациите при климатизацията, флийт мениджмънта, хидроизолациите, строителните материали.

Съпътстваща програма с висока допълнителна стойност

Безспорно, изложението се превръща в професионален форум, когато има пълноценна съпътстваща програма. Благодарение на общите усилия събитията на Архитектурно-строителна седмица отново създадоха голяма допълнителна стойност за присъстващите.

Още през първия ден вниманието прикова кръгла маса за сградните паспорти, с участието на експерти от МРРБ, БАИС, КИИП и КАБ. Вторият ден подложи на дискусия качеството на проектирането в семинар, организиран от КИИП. С визиите си ни запозна Национална компания „Индустриални зони“. А професионалистите от BAU Academy се фокусираха върху комуникационната и маркетинг платформа за въвеждане на иновативни материали, технологии и решения в строителството.

Ключовите за строителството дигитализация и цифров преход бяха акцентът по време на Международна конференция „Кръгова икономика. Малките и средни предприятия в строителството в условията на зелен и дигитален преход“. Тя бе организирана от КСБ и ИЕЦ, със съдействието на ИАНМСП. Паралелно, присъстващите разбраха какво е мястото на интериорния дизайнер в строителния процес в събитие, организирано от АИДБ. А серия от продуктови презентации ни запозна със системи за „Умен дом“, спестяване на енергия, инавации при монолитното сухо строителство и др. Университетът по архитектура, строителство и геодезия и Национален център по сеизмично инженерство представиха експертизата си за „Земетресенията в Албания и Хърватия и уроците за България“.

Изложенията като събития наживо събиращи професионалистите, са с първостепенно значение за всеки икономически сектор. Това ни доказа 21-ото издание на Архитектурно-строителна седмица. След успешното провеждане в постпандемичната обстановка сме сигурни повече от всякога: през следващото издание на Архитектурно-строителна седмица предстои да бъдем свидетели на сериозно надграждане. Защото през тази година бяха поставени солидните основи на едно ново начало.

Източник: Интер Експо Център