Изберете страница
На 21.04. 2023 г. Българска асоциация за изолации в строителството /БАИС/ отбеляза 20 години от своето създаване.

Събитието беше уважено от много официални лица и представители на браншови организации в строителния сектор. Тържеството започна с посрещането на гостите от инж. Цанко Миланов, председател на УС на БАИС и инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на асоциацията.

Инж. Йордан Николов откри събитието. Той сподели, че идея за подобна организация е имало още през 2001 – 2002 г. Към онзи момент строителството в страната значително е било нараснало, навлезли са много нови материали и търговци, което пък е довело до липса на регламентирани правила в качеството на материалите и в изпълнението. Основната цел на сдружението, записана в Устава е подобряване на качеството и надеждността на извършените работи в бранша. Интересен факт е, че първоначалното име на асоциацията е било  Българска асоциация за строителни изолации /БАСИ/.

Проф. д-р инж. Димитър Назърски, един от учредителите на БАИС, сподели, че през първите 5 години са се търсели пътища, пътеки, хора и фирми, които да могат да завъртят колелото на промяната.

Проф. Назърски продължи с думите, че в рамките на тези 20 години асоциацията се е наложила в бранша, търсена е от него, а колегията, която е и в изпълнителската част и в продажбата и дистрибуцията на строителни продукти е сред най-добрите в областта на изолационните системи с добро качество. Професорът не спести и своите опасения, че в  момента в бранша има добри материали и технологии, но проблемът е качеството на изпълнението, което идва от 2 неща: от една страна в строителните проекти липсват основни точки, а от друга страна големият проблем е липсата на квалифицирани работници и квалифицирани технически лица, които да следят за изпълнението на проекта.

Г-н Георги Гинев, като част от първия управителен съвет, сподели че с общите усилия на първите пет човека от УС са успели да създадат асоциацията. В началото не са вярвали, че ще могат да обединят хора, които са конкуренти в бизнеса, но това бързо се е опровергало. Хубавото е, че за тези 20 години все повече фирми се включват в дейността на асоциацията, а това е знак, че БАИС върви напред и защитава интересите на всички ни.

Събитието продължи с раздаването на почетни плакети за заслуги към дейността на асоциацията.

Първият отличен беше инж. Кирил Маслев от Хидромат ООД, който два пъти е бил член на УС, настоящ ръководител на секция хидроизолации и един от представителите на БАИС в ТК 61. Отличие получи и г-жа Силвия Несторова, дългогодишен директор на Пластимо АД Самоков и два мандата член на УС. Следващият плакет беше за г-жа Теодора Войкинска от ТП Урса Словения също дългогодишен член на УС с много идеи и виждания, свързани с дейността на БАИС. Инж. Красимир Делов от Баумит България ЕООД, представен като един от стълбовете на асоциацията по отношение на техническите решения в областта на топлоизолациите, също получи награда за своята дейност.  Отличен беше и г-н Диян Господинов, предшестващият председател на УС на БАИС.

Г-н Борис Радулов от Фибран България АД също бивш председател на УС на БАИС, сподели че е изключителен радостен, че вече 20 години всички членове на БАИС загърбват собствения си интерес в името на асоциацията и работят за професионален пазар, лоялна конкуренция и максимално качество на предлаганите услуги и продукти.

Последваха поздравителни адреси от г-н Добри Митрев, председател на Българска стопанска камара, г-н Цветан Симеонов, председател на Българска-търговско промишлена палата, инж. Илиян Терзиев, председател на Камара на строителите в България, г-жа Ренета Николова, прокурист и главен редактор на вестник „Строител“, арх. Борислав Борисов, заместник – председател на Камара на Архитектите в България и г-н Иван Велков председател на Българска фасилити мениджмънт асоциация и член на Renovate Bulgaria.

Официалната част продължи с разрязването на  тортата по случай юбилея на БАИС и много танци и празнично настроение.

Филмът, събрал част от тези 20 години може да видите тук.

 

Източник: БАИС